Laadatee on tegelikult ju targa tarbimise tee, sest ostja näeb kauba valmistajat ja kaupmees on oma asja ise teinud või vähemalt kohale toonud. Saab küsida ja uurida, rahus kahtlustada. Saab vastata ja selgitada. Saab uusi mõtteid ning kinnitust vanadele tõdedele. Saab silmast-silma suhelda, patsutada õlale vanale sõbrale või tutvuda kellegagi, kes ehk alles saab sinu sõbraks. Netipoodide kuldajastu hakul me ehk ei oskagi veel kuigi kõrgelt hinnata, kui tore on tegelikult vana traditsiooniline kauplemise protsess, sulle-mulle jagamine ja soe käepigistus kõige lõpus. 

Laat läks lõpupoole sujuvalt üle Lõunaregiooni tantsupäevaks. Pildil: külalised Avinurmest.

Läbi aegade on laadal ikka tantsu ning tralli olnud. Seekordne Iisaku külalaat läks sujuvalt üle kohalikuks tantsupeoks - tore põhjus seada end veel pingiotsale, pista midagi head põske ja nautida hetke. Pilt, mis avanes, oli võluvalt kirju nii tantsuseadete kui ka rahvariiete poolest.

Kõige armsam oli aga see, et sageli tantsisid kõrvuti vanad ja noored, küllap emad-tütred või isad ja pojad. Tantsisid kõrvuti, hingasid ühes rütmis ja keerutasid koos ühe päeva kaunimaks nii endale kui ka pealtvaatajatele. 

Memm kollektiivist Kalina Krasnaja viib kodustele mekkimiseks rosinasaia

Iisaku külalaat - kaupa oli rohkelt ja esinejad vahvad, aga parim oli ilm. See tore sisekliima, kohalik õhurõhk, mis pani korraldajad rasket koormat vedama ja tõi kohale hulgaliselt rahvast ka seda märkama. Oma olemine, metsade vahel, oma külas.
Ilm soosis laadalisi ja mõnusat päeva võis nautida kogu perega.
Müntide vermija Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumist näitas, milline võiks olla tulevane meie oma raha. Huvilised said endale ise münte vermida.

______________________________________________________________________

Iisaku Muuseumi Sõprade Selts tänab

Iisaku üks suuremaid avalikke üritusi on külalaat, mis toimus sellel aastal juba üheksandat korda. Laada läbiviimiseks on vaja leida rahastajaid ning head meeskonda. Meil on seni vedanud - kõik on olnud igati tublid ja abivalmis.

Sellel aastal toetasid meid rahaliselt Kohaliku Omaalgatuse Programm, Iisaku Vallavalitsus, Iisaku Elamumajandus ning Iisaku Muuseum, ettevõtjatest Urmas Kranna, Aulis Paal ja Andres Pärnpuu.

Alati on olnud valmis aitama AS Lemminkäinen Iisaku osakonna töötaja Kalju ning tema abilised, kes transportisid ning paigaldasid reklaamplakateid. Aitäh Iisaku Kaitseliidu meestele, kes aitasid parkimise korraldamisel! Tänud Eikile ja Raimondile laadaplatsi väljaehitamise eest! Tänusõnad Iisaku Muuseumi Sõprade Seltsi liikmetele, kes aitasid piletite müümisel, kohvipoes, loteriis! Seltsi liikmetele oli abiks hulk vabatahtlikke, kes aitasid samuti piletite müümisel ja mitmel pool mujal: Helge, Ellu, Maire ja Pille. Tänud Maritile, kes aitas täikal ja pirukate küpsetajatele Ellele ja Marikale.

Muidugi suured tänud Heinarile, kes on üheksa aastat väsimatult juhtinud kogu laadapäeva ja Merlele, kes hoolitses kontserdi kava eest ning helitehnik Margusele. Ja Avele Lõunaregiooni tantsupäeva eest! Veelkord suured tänud kõigile abilistele! Vajame teie kõigi abi ka järgmisel, Iisaku X külalaadal.

Ootame kõigilt tagasisidet, arvamusi ning huvitavaid ettepanekuid järgmise laada korraldamiseks. Selleks palun pöörduda muuseumi töötajate poole.

IMSS juhatuse nimel Liivi Mölder