Esimene ekskursioon toimus juba enne sihtkohta jõudmist. Nimelt külastasime Räpina Paberivabrikut ning saime teada, et tegu on Euroopa vanima samas kohas töötava paberivabrikuga ja Eesti vanima tööstusettevõttega.

Pärast Viluste Põhikooli jõudmist tutvusime põgusalt direktori juhtimisel nii hoone enda kui selle ümbrusega. Majutus ettevalmistatud, alustasime kooli taga Lammasmäel maalimisega. Õpilased olid juba vedu võtmas, kui kunstile tegi lõpu väike, kuid vali äikesetorm. Õhtut saatsid toredad seltskonnategevused nagu alati ning oligi uneaeg.

Teine päev algas Ilumetsas erinevaid vaatamisväärsuseid uudistades. Tutvusime Põrguhaua meteoriidikraatri, Valge- ja Mustjärvega ning ka Meenikunno rabaga, mida hiljem oma piltidel kujutasime. Pärast seda kui sealsed pildid olid valminud ja kärbsepilvede eest saime pagetud, jätkasime koolimaja taga eelmiste tööde lõpetamisega. Kiirelt jõudis kätte õhtu koos oma viktoriinide ja mängudega ning pärast seda ka öö, mida õpilased kuritarvitasid rumaluste tegemiseks, teades, et õpetajad magasid õndsas teadmatuses sügavat und. See on üks laagrivõludest.

Viimase päeva esimene pool möödus Veriora mõisa hooneid maalides. Kohalikud elanikud näitasid üles südantsoojendavat huvi meie tegevuse vastu ning uudistasid seda aplalt. Teosed valmis, valmistusime väikeseks näituseks koolimajas ning pakkisime elamise kokku. Lõpetuseks anti õpilastele taaskord tunnistused ning koolide esindajad jagasid rõõmsalt meeneid. Laager oligi selleks aastaks läbi ja algas kojusõit.

Laagris valminud pilte saavad asjast huvitatud vaadata augustikuus muuseumi näitusesaalis.