Ettevalmistused pärandipäevaks algasid juba maikuus, mil Ravila külaselts ning noortekeskus koostöös Kose kunstikeskusega värvisid viiel päeval karjakastellis istepakke.

Pakud said ümber vahvad värvikirevad rahvarõivatriibud ja on edaspidistel ettevõtmistel mõnusaks istumiskohaks.

Tuhaplokist kunst

Kose kunstikeskus korraldas pärandipäeval Ravilas ülevallalise skulptuuride valmistamise töötoa. Töötoa juhendaja skulptor Vergo Vernik oli üllatunud skulptuurihuviliste rohkusest - tuhaplokkide taga asus tööle üle 30 Kose valla inimese.

Valminud töid on Ravilas võimalik näha 24. augustil, mil kihelkonnapäevad laienevad Koselt üheks õhtuks Ravilasse - karjakastellis on plaanis läbi viia mitmed töötoad.

Juba 8. juuni varahommikul ehtisid kohalikud käsitöömeistrid karjakastelli oma toodanguga, tehnika seadsid üles Kose malevkonna kaitseliitlased, vanade asjade näitusel sai uudistada põnevaid esemeid. Elevust tekitas kihnu tõugu oinas Juss, soovijad said hobusega ratsutada.

Ajalugu paelub

Vilgas tegevus käis toitlustuse eest hoolt kandvate naiskodukaitsjate välikatla ümber.

Kell 11 oli huvilistel võimalus kohaliku ajaloo-uurija Henn Martsoni juhtimisel kaasa teha kahetunnine Ravilat tutvustav ringkäik, mille käigus põigati mõisaparki ning vaadati mõisakompleksi kuulunud hooneid.

Päev osutus üle ootuste menukaks - külastajaid oli ligi 200!

MTÜ Ravila külaselts tänab häid koostööpartnereid - Kose kunstikeskust, Ravila noortekeskust, Kose malevkonna Kaitseliitu, naiskodukaitsjaid ning kõiki häid inimesi, kes päeva korraldamisele kaasa aitasid! Täname toetuse eest kohaliku omaalgatuse programmi, Kose vallavalitsust, AS Ramirent ning Viskla külaseltsi!

Tuleb tunnistada, et tänapäeva elutempo juures kaob aeg kiiresti käest, kuid see päev andis paljudele innustust vaadata ajas tagasi ning mõelda elu tähtsaimatele väärtustele.

ARVATI

Mulle ka meeldis pärandikultuuri päev. Muusika oli hea, toit oli maitsev, kujukesed väga lahedad. Lastele meeldisid hobune, oinas ja jänes. Ja muidugi sõjaväe autod olid üle prahi!

Ave Nael
Naiskodukaitse Harju ringkonna juhatuse liige

Diana Mihkelsoo
MTÜ Ravila Külaselts liige