Mõisapark on üks Luunja valla oluli­semaid ajaloolis-kultuurilisi väärtusi. Park kuulub vallale ning on riikliku kaitse all, kaitseala valitsejaks on Kesk­konnaamet.

Keskkonnaprogrammi looduskaitse alamprogrammi raames toetab KIK mõisapargi korrastamist 75,8 tuh eu­roga, Luunja valla panus on 25,3 tuh eurot. Kokku on tööde maht 101,1 tuh eurot.

OÜ Artes Terrae poolt koostatud põ­hiprojekti täislahendus hõlmab kogu mõisapargi terviklikku rekonstrueeri­mist. Uuendamisel on aluseks 1827., 1858. ning 1905.a. pärinevad mõisap­laanid. Täislahendus hõlmab par­gi puistu korrastamist, osaliselt uue kõrghaljastuse rajamist, pargiteede taastamist või uute rajamist, treppide ehitamist terrassidele pääsemiseks, valgustite, pargipinkide, prügikastide, infotahvlite, lipumastide paigaldamist, samuti tugevdatud kattega muruvälja­kut, kus oleks võimalik ratsavõistluste korraldamine.

Täislahenduse suhteliselt suur maht tingis tööde jagamise etappidesse. Esi­meses etapis on fookus bioloogilise osaga seonduvatel töödel, s.o. raied ja puistu korrastamine.

Sanitaar- ja rekonstrueerimisraiete ka­vandamisel on lähtutud dendroloogili­sest hinnangust ning pargi ajaloolisest ja heakorrastuskontseptsioonist. Raiete teostamine on vajalik vananenud puis­tu tõttu.

Ülejäänud etappide jaoks kavandab vald järgnevatel aastatel jätkata vahen­dite taotlemist.

Luunja mõisapark on rajatud 18. sajan­di keskel siinse legendaarse mõisaoma­niku krahv B.C. von Münnichi poolt. Esialgne lahendus kujutas endast kor­rapärase kujundusega barokset parki, mis laskus terrassidena Emajõe poole. 19. sajandi lõpus kujundati park ümber vabakujuliseks maastikupargiks.