Siin oli pedagoogi, astronoomi ja luuletaja Roopi Hallimäe teine kodu, kus ta ka suri 3. juulil 1969.a. Rakkes oli giidiks kohaliku muuseumi juhataja ja koduloolane Antti Ilomets. Uudistati muuseumi neljas toas huvipakkuvaid eksponaate ning koolituba.

Kuulsuste toas sai mõistetavaks Piibe mõisas sündinud maailmakuulsa K. E. von Baeri teaduslik tegevus. Peatuti ka helilooja Ferdinand Mühlhauseni elumaja juures, kus lauldi tema populaarset laulu "Vaikne kena kohakene".

Tänavu möödub 130 aastat näitekirjaniku ja teatrikriitiku Hugo Raudsepa sünnist. Tema äriteenija aega (1901- 1906) Rakkes meenutab mälestuskivi kauni purskkaevu juures. Fotograafi lääts tabas kogu 14-liikmelise raamatusõprade grupi veemängu ees. Meenutati ka Marta Sillaotsa kirjanduslikku tegevust Rakke raamatukogu ees. Talvel oli sisukas „Kevade" õhtu raamatuklubis, nüüd jäi koerulaste lillekimp kunagise elumaja künkale, kus Oskar Luts 1907. aastal alustas oma „Kevade" kirjutamist.

Lõunatunni veetsime Emumäel, julgemad ronisid ka 21 m kõrgusele torni tippu. Sealt kostis Thea Kristali võimas "Jaaniko", all pingil puhkajad aitasid kaasa. Mäe jalamil peeti ka piknik, toidukorvid tühjenesid kiiresti.

Kultuurialleed, kus olid eksponeeritud küla- ja kultuuriseltsidele pühendatud looduslikust materjalist kujud, tutvustas Salla seltsielu eestvedaja ja looduskujude looja Ando Kuntro.

Kuidas Salla küla on elule ärganud ja vanu hooneid taastatakse, seda näitas Vaimuvalguse rahvale jällegi oma kodukoha patrioot. Salla külas ja Rakkes on paljud ajalooliste kultuuri-ja koolimajade asukohad korralike infotahvlitega tähistatud.

Kõik osavõtjad said sellest kaunist suvepäevast meeldiva elamuse ja usu, et kui me väga tahame oma maaelu edendada, siis see ka õnnestub.