Nii külaliste kui ka esinejate positiiv­sest tagasisidest on kuulda, et selle ette­võtmise tase on aina paremaks läinud. Kõik need aastad on korraldamist koor­dineerinud Aili Normak, kes on sellega väga hästi toime tulnud ja saavutanud tulemuse, mis ei jää alla ühelegi vabaõhu suurüritusele ükskõik millises Eestimaa paigas. Tõrgeteta on sujunud parkimise korraldamine ja peoplatsi turvamine Juu­ru kaitseliitlaste poolt Eerik Nipperi kind­lakäelisel juhtimisel. Tunnustust väärib Terje Kauri leidlikkus jaanitule ja män­gude korraldamisel, kus väga osavalt on seotud möödunu ja tänapäev. Ja nii uhkelt laotud jaanilõket ning ilusasti hooldatud peoplatsi kui Mahtras ei leia kaugeltki igast vallast. Selle eest tuleb tänada Kalev Niinemetsa, kes oma tagasihoidlikul moel igal aastal kõik just õigeks ajaks on korda teinud.

Väga suure panuse on viimastel aas­tatel „Tagasi Mahtrasse" eelarvesse and­nud meie head ettevõtjad, nimetaksin siin suuremad - Pae Farmer, Harviker, Arca Nova, Speedline Baltic, kelle toetus on ol­nud väga oluline ürituse laabumisel. Tä­name toetuse eest ka Kultuurkapitali Rap­lamaa ekspertgruppi, kohaliku omaalga­tuse programmi ning Raplamaa Omava­litsuste Liidu Arengufondi.

Käesoleva aasta programmi koosta­miseks alustati eeltööd juba 2012. aasta kevadel, kui koos Variuse teatrirahva ja nende juhi Heidi Sarapuuga sai mõel­dud, milliseid ühiseid puutepunkte võiks Juurus ja Mahtras Eduard Vilde ja Benno Hanseniga seotult teatraliseerida. Heidi Sarapuu lavastus „Viis kuud Vildega" te­ma enda stsenaariumi alusel oli suurepä­rane tulemus, mis kaunistas Mahtra sõja

155. aasta pidustusi. Variuse lavajõud koos külalissolistidega Rahvusooperist Estonia andsid võimsa etenduse "Mahtra laval".

Miks ma seda räägin? Sellepärast, et see on meie valla jaoks väga oluline mär­giline üritus. See on meie märk, me pea-me seda hoidma täna, homme ja edas­pidi. Sellele Mahtra märgile peame raja-ma tulevikus ka oma muuseumi ühe aren­gusuuna.

Selleks peaksime juba täna rohkem kaasama oma piirkonna noori sarnastes­se tegevustesse, et nad saaksid ülevaate oma kodukoha ajaloost ning tegevustes ise ka käed külge panna. Kuid ei ole see nii lihtne, noorte huvi on väga tagasi­hoidlik, et mitte öelda - huvi puudub. Kes peaks selle huvi neis tekitama? Eks ikka kodu, kool ja meie ise. Seega on vii-mane aeg järjepidevuse tagamiseks asjad käsile võtta!

Jaanipäeva eel peeti lasteaedade lõpu­pidusid ja toimusid Juuru Gümnaasiumi lõpuaktused, mis on kindlasti valla hari­duselu suursündmused.

Ei olnud kerge seista aktusel ja mõel­da, et 2013. aasta sügisel Juurus gümnaa­siumiastmes 10. ja 11. klassi ei avata. Põ­hikoolilõpetajad, kes soovivad jätkata güm­naasiumis, peavad valima endale sobiva naaberkooli. Juuru piirkonna puhul ei ole see küsimus eriti komplitseeritud, kuna bussiühendus Raplaga (12 km) on rahul­dav ja noored saavad kasutada ühistrans­porti, kuid Järlepa ja Pirgu laste jaoks võib õigeks ajaks kooli jõudmine osutuda probleemiks. Järlepast Raplasse on 25 km, Kohilasse vaid 15 km, kuid Kohilasse maa­konnaliinid selliselt ei sõida, et mugavalt koolis saaks käia.

Probleem on eluline ja väga oluline. Me oleme seda teemat arutanud nii Juuru vallavalitsuses kui ka koos Kohila valla­valitsuse liikmetega, kuid tulemuseni ei ole seni veel jõudnud.

Me oleme seda meelt, et meie vallako­danikud on oma otsustes vabad, samas peame me seisma kõigi vallakodanike eest võrdselt. Põhikooli-ja gümnaasiumisea­dus ei kohusta omavalitsust gümnaasiu­miastmes käijale transporti tagama, kuid omavalitsus võib teha erandeid oma ära­nägemise järgi.

Kodanike poolt on tulnud mitmeid pöördumisi, selleni välja, et mõni aktiiv­sem on käinud lausa Kohila Gümnaa­siumis sooviga koolibussiliin Järlepasse käima panna. Kui küsimus oleks ainult gümnaasiumiastmes, siis sellise liini käi­vitamine kellegi huve ei kahjustaks. Ko­hilas oodataksegi noori eelkõige gümnaa­siumiastmesse, kuna seal on neil õpilasi vaja. Samas põhikooliosa ja eriti algklas­sid on neil hetkel ja veel pikka aega pil­geni täis (laste arv lasteaedades on suur). Juuru vallavalitsus samas ei vaataks väga hea pilguga, kui meie alg-ja põhikooli­ealised lapsed valiksid mõne teise piir­konna kooli. See ei vastaks heale tavale, kui gümnaasiumiastme jaoks mõeldud koolibussiga hakkab vaikselt Kohilasse suunduma ka potentsiaalseid Juuru kooli alg-ja põhikooli õpilasi. Kuid me oleme oma valikutes vabad. Olen seda meelt, et meie lasteaiad Juurus ja Järlepas on väga head. Me oleme sinna panustanud just selle nimel, et tagada kõigile soovijatele oma vallas lasteaiakohad. Et meie laste­aialõpetajad asuksid õppima Juuru kooli, millel on pikk tulevik ning sealne õpi­keskkond läheb aasta-aastalt aina pare­maks. Usaldage Juuru kooli ja sealseid õpetajaid, nad on valmis meie lapsi õpe­tama täpselt samamoodi, kui seda teevad suurte koolide õpetajad! Meie kindel eelis on, et lapsi ei ole sedavõrd palju, et nad jäävad märkamata ja igaühega ei suude­taks tegeleda.

Kõike head ja ilusat suvepuhkust!