Kuid II maailmasõda peatas või lõpetas täielikult esimese Eesti Vabariigi ajal loodud naisteühendusete tegevuse.

Peale 1980. aastat, kui hakkasid Eestis toimuma suured ühiskondlikud muudatused hakati kiiresti taastama ja taasasutama sõjaeelseid naisorganisatsioone.

Nende kõrvale hakkasid tekkima 1990. aasta esimesel poolel mitmed uued kohalikud naisteühendused, mis tegutsesid nii oma liikmete kui ka avalikes huvides. 1990. aastat võib lugeda ka Sindi Naisliidu sünniaastaks.

Tolleaegse Sindi linnapea Liina Maaste algatusel ning Ilma Annuse ja Milvi Joa eestvedamisel tulid kokku 23. aprillil teotahtelised Sindi naised, kes alustasid aktiivset koostööd linna sotsiaaltöötajaga ja Sindi Päevakeskusega. Aidati igati kaasa sotsiaalküsimuste lahendamisele, tegeleti vanurite, puudega inimeste ja paljulapseliste peredega. 1993. aasta 14. juulil toimus naisliidu ametlik asutamiskoosolek, kus kinnitati Sindi Naisliidu põhikiri ja valiti naisliidu esinaiseks Ilma Hannus. Peale aastate pikkust tööd soovis Ilma Hannus loobuda naisliidu eestvedaja rollist ja 2006. aastal valiti uueks esinaiseks Aili Muskat.

Naisliit jätkas aktiivselt oma tegevust: korraldati heategevuslikke üritusi, loenguid ja kohalike kunstiharrastajate tööde näitusi. Aili Muskati algatusel ja Helle Arteli juhendamisel hakati tegelema linnas tervisevõimlemise ja kepikõnniga.

Seltsimaja juures alustas tegevust kantritantsu rühm Erika Kolnese juhendamisel. Traditsioonilisteks üritusteks on iga-aastased ekskursioonide korraldamised linna pensionäridele, kalmistul haudade korrastamine ja osalemine linna beebipäevadel, kus kõige väiksematele linnakodanikele kingitakse naisliidu liikmete poolt kootud sokikesed. Alates 2011. aastast on naisliit tähistanud vanavanemate päeva kogupere üritusena, kus erilise tähelepanu all on vanavanemad koos lastelastega.

Sindi Naisliidu 20. aastapäeva tähistamisele 26. juunil oli kutsustud Eesti Naisliidu esinaine Siiri Oviir koos juhatuse liikmetega. Samuti Eesti Naisliidu üldkogusse kuuluvate Vändra, Pärnu, Viljandi, Kohtla-Järve, Otepää, Harjumaa, Tallinna, Kiviõli, Põlva naisliitude/ seltside esindajad ja Pärnumaa Naiste Ühendus „Tiina" esindajad. Kuna Sindi Naisliit on aastaid kuulunud Eesti Naisliidu üldkogusse ja naisliidu esinaine eestseisusesse, on meil välja kujunenud Eesti Naisliiduga väga hea koostöö. Märkimata ei saa jätta ka koostööd Vändra, Otepää, Viljandi ja Kohtla-Järve naisliitudega.

Keskpäeval viibisid naisliidu esindajad oma külalistega linnapea vastuvõtul linna raekojas. Linnapea Marko Šorin andis ülevaate linna minevikust ja tänapäevast. Kohtumine kujunes elavaks vestluseks.

Peale kohtumist külastati muuseumi, linnaraamatukogu ja forellipüüki. Jalutuskäigul leidsid külalised, et Sindi on väga ilus roheline ja heakorrastatud linn.

Hiljem seltsimajas koosviibimisel olles koos külalistega, naisliidu endiste ja praeguste liikmetega ning koostööpartneritega, ütles Siiri Oviir Sindi naisliidule „Te olete teinud väga palju selleks, et Sindi elu oleks elavam ja parem. Kui vaja - aidatakse teoga, kui vaja - aidatakse sõnaga". Oma sõnavõtus avaldas Siiri Oviir lugupidamist Sindi Linnavalitsusele, kes on toetanud Sindi Naisliidu tegevust.

Omalt poolt tänan kõiki külalisi, kes leidsid aega tulla Sindi Naisliidu 20. aastapäeva tähistamisele, samuti endiseid ja praeguseid naisliidu liikmeid tubli töö eest ning meie koostööpartnerid: Sindi Linnavalitsust, muuseumi, seltsimaja, sotsiaaltöökeskust, linnaraamatukogu ja gümnaasiumi õpetajat Eneli Arusaart, kes on olnud suureks abiks meie ürituste korraldamisel.

Lia Oras
Sindi Naisliidu esinaine alates 17. aprillist 2011.