Normaalselt toimivates, demokraatlikult valitutes, kohalikes omavalitsustes teostab võimu koalitsioon või enamushääli (volikogus) omav poliitiline jõud. Sindis see kahjuks nii ei ole ja sellest tuleneb ka problemaatiline linna juhtimine.

Kõikidel eelnõudel, mis volikogu lauale jõuavad, peaks selleks hetkeks sisuline eeltöö olema tehtud ja vajaminevad poolthääled koos olema. Volikogu istungil peaks toimuma eelnõu nö. viimistlemine.

Sisulised arutelud peaks olema toimunud vastavates komisjonides ja koalitsiooninõukogus. Sindi linnavolikogus see skeem ei toimi ja volikogu istungitel läheb tihti laadaks. Sihile see reeglina ei vii kuna opositsiooniga pole eelnevalt vajalikuks peetud asju arutada ning paljudele küsimustele vastuseid ei anta. Viimase kahe aasta jooksul on opositsiooni esindajaid kutsutud kahele koosolekule ja sedagi ainult informatiivses võtmes, sisulisi arutelusid ei toimu.

Meie linnas toetavad hetkel linnapead ja volikogu esimeest kaks Keskerakonda kuuluvat liiget lisaks neli Kodulinn Sindi liiget. Ilmselgelt jääb linnale oluliste otsuste langetamisel 15-liikmelises volikogus kuuest häälest väheseks. Teisisõnu öeldes toetub linnavalitsemine praegu liiga kitsale ringile.

Olgu siinkohal öeldud, et volikogusse sai 7 „kodulinlast", kuid juba esimese kahe aasta jooksul oli sealt läbi käinud 14 inimest. Miks kandideerida volikogusse kui ei taheta pärast võtta vastutust ja seista oma valijate heaolu eest?

Leian, et see on üsna vastutustundetu käitumine. Probleem ka selles, et võimul olevad isikud ei suuda aru saada kui keegi mõtleb ja hääletab teistmoodi kui nemad. Süüdistused, et linna juhib „mingi punt" ja et opositsioon on kõikides hädades süüdi, ei ole tõsiseltvõetavad.

Kes siis linna juhib? Kas opositsioon või peale 2011.a suvist umbusaldushääletust, kui volikogu esimees oma koalitsioonipartnerid reetis, tekkinud uus ja tugev võimuliit? Iga võim peab olema suuteline endale võetud kohustusi täitma, vastasel juhul on võim nõrk ja peab seda ka tunnistama. Tänasel hetkel tundub, et võim küll saadi, aga teostada ei suudeta või ei taheta. Muud põhjendust ei suuda ka leida aprillis ära jäetud volikogu istungi tagamaadele. Linnas olulisi teemasid, mida käsitleda on ju palju.

Kurvaks teeb see, et linna juhtimine ei toimu lähtuvalt sintlaste vajadustest vaid keskendutakse teatud isikute isiklikele huvidele. Loodan, et järgmine volikogu koosseis ja linnapea suudavad koostööd teha, mitte ei keskendu süüdistuste loopimisele. Usun siiralt, et Sindi linna jaoks helgemad ajad on ees!

Sindi linnavolikogu liige
Peeter Põhonin