Harjumaa tõmbekeskus Tallinn lõhestab juba niigi meie maakonda ja on põhjustanud vähese sutlemise üksteise vahel. Sellest hoolimata ei ole võimatu Harjumaal tugeva ja kokkuhoidva kogukonna loomine, mis oleks üles ehitatud ühisosale, aga mitte vastandumisele. Just selle nimel on pingutanud meie kogukond Raasiku vallas.

„Raasiku on minu arust üks eeskujulikumaid valdasid üldse," ütleb Anija valla Lilli küla aktivist Kätlin Jäger, kes tõstab esile tugeva ühtsustundega vallarahvast, kelle tegemised paistavad kätte ka naabervalda.
Rae valla Kautjala-Patika külavanem Margus Vain lisab, et väikese elanike arvuga Raasiku vald on silma paistnud ka mitmete arendustega: „On renoveeritud koolimaja, Raasiku kooli staadion, ümberkorraldatud Pikavere Lasteaed-Algkool, Aruküla terviseradadel toimuvad regulaarselt koristustalgud." Tema sõnul jääb Raasiku vald silma ka aktiivse kultuurielu ja valla noorte tegemistega.

Kuigi Raasiku vald ühendab kolme eraldi piirkonda - Raasikut, Aruküla ja Pikaveret - on vallarahva pingutused ühtse kogukonna loomisel andnud tulemusi ja olnud eeskujuks ka teistele Harjumaa valdadele. Noorteliikumine Minu Eesti Noored, mis ühendab noori Raasiku valla eri otstest, on olnud selle juures üheks eestvedajaks ning kogukonna ühendamise ideed on levitatud ka maakonnas.  Raasiku valla noortelt innustuse saanud Ida-Harju noored seadsid oma missiooniks kodumaakonna tunde loomise Ida-Harjumaal ning noorte ühistegevuste algatamise oma koduvaldades.

„Juba aastaid paistab Raasiku vald silma aktiivsete noortega, kes korraldavad ise üritusi ning annavad välja lehte. Naaberomavalitsustest ei leia ühenduse Minu Eesti Noored sarnast, pole neis ka noori, kes oleks kodualeviku elu kajastamise võtnud oma südameasjaks," kirjutas Mari Tamm 2011. aastal maakonnalehes Sõnumitooja. Harju Elu juhtkirjast lugesime aga selle väljaande suunal häbistavaid ja alandavaid süüdistusi. Seda nimetati lausa häbiks Loojale. Süüdistused kõlasid nii Raasiku valla kogukonna, kui ka vallavalitsuse suunal. Häbi ja alandus jäid aga külge kõigile osapooltele.

Pärast artikli avaldamist tärkas sotsiaalmeedias taas vastasseis Raasiku valla alevike ja külade inimeste vahel, mida oli selle juures kõige valusam jälgida. Juba aastaid püüdleme selle poole, et Raasiku vald oleks tuntud oma kultuurielu, ühistegevuste, tugeva kogukonnatunde ja vaimsuse poolest, mida kohalikena siin aasta-aastalt suurte pingutustega üles ehitame. See vallarahva poolne pingutus sai tugeva hoobi Harju Elu eksitava juhtkirjaga, kus Raasiku valda nimetati näotuks ja kogukonnatundetuks kandiks. Meil aga pole muud valikut, kui jätkata tehtud tööd ja hoida oma koduvalla mainet kõrgel.

Hea lugeja, mida arvad sina, kas ajalehe kriitika Raasiku kohta oli põhjendatud või mitte?