Toon välja olulised punktid koostöölepingust.

2.1 Lepingu esemeks on Türi Rahvalehe igakuine väljaandmine ning avalike ürituste VII Türi kevadfestivali ja IV Türi õunafestivali korraldamine.

2.2 Punktis 2.1 nimetamata toimingute ja ürituste (sealhulgas turismi, ettevõtluse ja mainekujundusliku tegevuse) korraldamise tingimustes ja sellega seonduvate kulude katmise osas lepivad pooled eraldi kokku.

3.1.4 TASA kohustub valda teavitama asjaoludest, mis mõjutavad või võivad mõjutada oluliselt lepingus sätestatud ülesannete täitmist.

8. mail esitas TASA juhatuse liige Riina Trumm vallavalitsusele taotluse maksegraafiku muutmiseks, nimetades „ootamatuid väljaminekuid". "Palun kanda 2013. a oktoobri ja novembri arvelt TASA-le ettemaksuna 5 000 eurot." Selle raha on vallavalitsus 17. mai 2013 otsusega nr 341 TASA-le täiendavalt ettemaksuna eraldanud.

Ootamatud kulud?! Vastavalt koostöölepingu punktile 3.1.4 kohustub TASA valda teavitama asjaoludest, mis mõjutavad või võivad mõjutada oluliselt lepingus sätestatud ülesannete täitmist. Paraku TASA juhataja Riina Trumm seda teinud ei ole. Kummalisel kombel ei ole ka vallavalitsus TASA-lt sellekohast selgitust palunud.

Selguse saamiseks esitasin sellekohase teabenõude vallavalitsusele 16. juulil 2013, vastuse sain 19.07.2013. Vastuses oli tekst: „Oma kirjas palute Türi vallavalitsusel esitada konkreetne ja üksikasjalik aruanne , milliseks sihipäraseks tegevuseks on kasutatud graafiku muutmisega ülekantud toetus. Kõikide koostöölepingute täitmise kohta esitatakse Türi vallavalitsusele aruanne lepingus märgitud ajal. SA TASA puhul hiljemalt 10.01.2014, misjärel saame esitada nimetatud aruande ka Teile."

Kui vaadata TASA ja valla vahelist lepingujärgset maksegraafikut, siis oli 2013.a okt ja nov eest TASA-l saada 2 651,18 eurot ehk kokku 5 302,36 eurot. Sellest rahast on seoses nn ootamatute kuludega ette ära kulutatud 5 000 eurot. Tõenäoliselt ei suuda TASA ilma vallapoolse lisalepinguta (lisarahata) Türi Rahvalehte välja anda, sest raha selleks on järele jäänud vaid 302,36 eurot. Olles optimist, võiks ju loota, et TASA arveldusarvel on teatav summa, mis annaks võimaluse lepingut korrektselt täita. Seda ma ei usu. Majandatakse peost suhu ja põhimõtted, mis kehtivad normaalses eraettevõtluses, ei tundu kehtivat ei Türi vallas ega ka TASA-s. Juhin nii vallavalituse kui TASA tähelepanu lepingupunktile 2.2.

Punktis 2.1 nimetamata toimingute ja ürituste (sealhulgas turismi, ettevõtluse ja mainekujundusliku tegevuse) korraldamise tingimustes ja sellega seonduvate kulude katmise osas lepivad pooled eraldi kokku.

Hetkel on 5 000 euro vallaraha kasutus teadmata ja kulutatud ei tea kuhu. Leian, et vallaeelarve rahakasutus peab olema korrektne, läbipaistev ja kogukonnale arusaadav. Nii vallavalitsus kui TASA peavad andma selgituse, miks lepingut ei ole täidetud ja milliseks sihipäraseks tegevuseks on kasutatud 5 000 eurot maksumaksja raha.


Vello Ohu
Türi vallavolikogu liige
Ajaveeb: vello.tyrivald.ee

Loe Türi Arengu Sihtasutuse seisukohta SIIT.