Mis siis ees ootab?

Oluline on jätkata veevarustuse süsteemi ja kanalisatsiooni uuendamist ja laiendamist eelkõige Ubja, Vaeküla ning Kohala piirkonnas. Samuti on vajadus nendesse piirkondadesse paigaldada ka tänavavalgustus. Korrastada tuleb teid ja tänavaid ning juurde ehitada kergliiklusteid, et liikumine oleks ohutum. Eriti oluline on Roodevälja ja Rakvere linna ühendava kergliiklustee ehitamine.

Ees ootab Sõmeru aleviku keskväljaku ja parkla renoveerimine. Täna keskväljak puudub ja traktori juures olev plats on lausa liiklusohtlik, sest sisuliselt inimesed ning autod liiguvad läbisegi. Sõmeru põhikooli staadion ootab renoveerimist ning juurde on vaja ehitada vabaaja- ja virgestusväljak. Täiendamist vajab Sõmeru alevikus seisev mõisa kuivati, et laiendada noorte tehnikaringi tegevust ja sporditarvete laenutust. Elavdamist vajaks valla sporditegevus.

Sõmeru vabaõhuplatsile on vajalik ehitada laululava, rannavõrkpalli- ja tenniseväljak. Plaan on rajada ujumiskohad Sõmerule, Uhtnasse ja Vaekülla. Uhtna rahvas ootab juba ammu külakeskust, mida saaks kasutada ka kooli pidulikemate ürituste läbiviimiseks. Selle nimel töö juba käib, et leida rahastust hoone projekteerimiseks ja ehitamiseks. Lahendamist vajaks lasteaia kohtade nappus. Selleks on üks võimalus teha Sõmeru lasteaiale juurdeehitus või ehitada Pagusoole lasteaed.

Muret teeb ka Uhtna hooldekodu kohtade nappus, sest täna ei jätku kõigile soovijatele kohti. Sõmeru valla eakatele tuleks võimaldada hooldekodukoht ikka oma vallas. Samuti on vajalik lähiajal ehitada hooldekodusse lift.

Valda tuleb teha ka atraktiivsemaks turistide jaoks. Seega on vajalik erinevate matkaradade loomine. Korrastada tuleb parke, teha juurde haljastusalasid, lillepeenraid ja -aedasid.

Mõned nädalad veel ja ongi algamas uus kooliaasta. Esimene september on tähtis päev kõigi jaoks. Me kõik harime end kogu aeg, kasutades koolipõlves saadud õppimise oskust ja harjumust, sest haridus on see, mis jääb alles, kui kõik õpitu on ununenud. Ilusat kooliaastat kõigile lastele, vanematele ja õpetajatele!

Kuid enne kooliaasta algust on veel üks väga oluline tähtpäev eesti rahva jaoks, sest augustikuus täitub kakskümmend kaks aastat Eesti iseseisvuse taastamisest. 20. augustil 1991 kell 23.03 võttis parlamendi kohuseid täitev Eesti Vabariigi Ülemnõukogu vastu otsuse, et Eesti ei kuulu enam NSV Liitu ja on iseseisev vabariik. Uus põlvkond, kes on tänaseks saanud juba täisealiseks, ei tunnegi muud kui meie enda loodud riiki. Kuid me ei tohi ka unustada, et enne seda elasime üle 50 aasta võõra võimu all. Seetõttu tuleb meil pidada seda tähtpäeva väga pühaks ja tunda rõõmu, et saame elada vabas Eestis.

Head Eesti iseseisvuse taastamise päeva ning teadmisterohket uut kooliaastat!