Juba 1998. aastal käis meil Olev Kents koos Martti Porthani ja tema oreliehituse töötajatega, kes korrastasid - kingitusena! - oreli prospektis asuvad viled Pricipal 8'ning Principal 4', samuti Quinte 2 2/3' ning Octave 2'registrite vilesid. Selgituseks: oreli prospekt on oreli nähtav osa, kus asuvad Principali-nimelised registrid.

Principal tähendab ladina keeles eestseisjat. Vilede remont on kallis töö. Võib ainult oletada, kui palju oleks tegelikult maksma läinud oreli remont ja hooldus ühe Soome oreliehituse ning -hooldusfirma poolt. Aga õnneks on huvi Valga oreli vastu nii suur, et osa töid tehakse peaaegu tasuta - et saaks näha, kuulda ning nii-öelda katsuda üht ajaloolist orelit.

Soomlastele lähim ajalooline ja just originaalsel kujul säilinud Friedrich Ladegasti orel asubki Valgas, tema valmistatud oreleid on veel Saksamaale ja Poolas. Samas peab märkima, et Friedrich Ladegastilt on originaalkujul säilinud väga vähe oreleid, seepärast ongi nende vastu huvi nii suur. Valga oreli väärtust on võrreldud näiteks Stradivariuse viiuliga.
Friedrich Ladegast (1818–1905). Foto aastast 1903.

Siinjuures palju tänu Valga Maakonna Kultuurkapital Ekspertgrupile, kes on regulaarselt toetanud Valga Jaani kiriku oreli iga-aastast häälestust ning hooldust vastavalt võimalustele.

Selge see, et raha napib alati, kuid vaatamata sellele on praeguseks Valga Ladegast-orel täielikult häälestatud ning hooldatud. Lisaks sai remonditud register Lieblich Gedackt 8'. 4. juunil käis orelit hooldamas Olev Kents, kes seda pilli ka restaureeris ja tunneb meie orelit vägagi põhjalikult, temaga olid kaasas Martti Porthani Urkurakentamo OY oreliehitusfirmast ja häälestaja Kari Hella. Väikese summa eest tehti ära suur töö.

10. juunil käisid meie Ladegastiga tutvumas esindajad Soome oreliehituse firmast Sotkamon Urkurakentajat Oy. Kohal olid firma juhataja Hannu Junttila, Tomi Hurjo ning Anu Korva- Hurjo. Nendega oli kaasas kontserdiprodutsent Viive Mäeots Editroom Oy'st koos abikaasaga. Need oreliehitajad tundsid samuti huvi meie oreli ja Friedrich Ladegasti oreliehituse printsiipide vastu, kuivõrd neil on plaanis ehitada sarnane orel Lahti linna Joutjärvi kirikusse.

Mõistagi on sellel pillil antud ka kontserte: näiteks 11. augustil esines Valga Jaani kirikus üks tipporganistidest James David Christie USAst.

Ka varem on meil esinenud tipporganiste, näiteks Olli Porthan Soomest, Markku Mäkinen Soomest, Pieter van Dijk Hollandist ja paljud teised - Saksamaalt, Itaaliast, Taanist ning loomulikult Eestist.

Võime uhked olla, et Valgas asub selline orel, millest võetakse eeskuju uute orelite ehitamisel.