Alates 2010. aastast on Laupa mõisakool kasvuteel. Kolm aastat tagasi oli 83 õpilast, nüüdseks on arv jõudnud 105ni.

Laupa põhikooli direktori Kaarel Aluoja sõnul tuuakse neile lapsi lausa Türilt ja Paidest.

Ilus mõis, hea maine

“Külad jäävad ikka tühjaks,” ei ole Aluoja sõnul nende kasvu taga mitte suur sündivus, vaid kooli hea maine, ilus mõisahoone ja selle ümbrus ning väiksed klassid, mis annavad õpetajale võimaluse iga õpilasega isiklikult suhelda.

Direktor lisab muigamisi, et isegi paljud ammu koolitee lõpetanud täiskasvanud on öelnud, et nii mõnusa õhkkonnaga ja toredas koolis oleks nad nõus uuesti pinki asuma.

Kevadel langetati koos esimese klassi juhatajaga otsus – üle 15 õpilase ei võeta. Augusti keskel laekus 15. avaldus ning isegi kui kool väga tahaks, ei oleks rohkemate õpilaste mahutamine füüsiliselt võimalik.

Aastaid samasugusena seisnud klassiruumides tehakse niigi ümberkorraldusi, näiteks asendati kahekohalised lauad ühekohalistega, et õpilased ruumi ära mahuks.

Viimased ümberkorraldused ja mööblivedu käib ka Harjumaal Kosel.

Kose gümnaasium on selle õppeaasta algul eriti õnnelik: valmis on endise kutsekooli hoone remont, mis võimaldab 1.−4. klassid paigutada päris oma pinnale. “Lõpuks ometi on meil algklassidele nüüdisaegsed ja sobivad ruumid,” rõõmustab direktor Sirje Laansoo.

Sama rõõmus on ta selle üle, et vanem kooliaste saab omakorda ruumi juurde – vajadus selleks on ammugi.

“Peale Tallinna ja selle ümbruse koolide pole ilmselt kuskil olukorda, kus õpilaste hulk ei väheneks. Jah, meil tuleb küll esimesse klassi kaks paralleeli, kuid samas lõpetab põhikooli kolm paralleeli,” märgib direktor.