Mulle tundub pisut imelik, et tavaline vallakodanik ei tea suurt midagi sellest, mis toimub ja mida arutatakse volikogus - välja arvatud need lakoonilised kokkuvõtted vallalehes, mis on protokollistiilis ja mis algavad sõnadega kinnitatud, kehtestatud, määratud, ehitusluba väljastatud jne. Miks volikogu esimees, aseesimees või ükskõik kes volikogust ei võta sõna ja ei sõnasta probleeme - juhul kui neid on. Vaadates seda volikogu istungit, kus viimast vallavanemat maha võeti, oli mul tõesti piinlik.

Umbusaldajad ju teadsid, et seda etendust saab interneti vahendusel vaadata - isegi see ei pannud neid julge häälega rääkima sellest, millised on need põhjused, miks nende poolt valitud vallavanem ei ole piisavalt hea. Ma ei kuulnud mitte ühtegi põhjendust, isegi mitte vallavanema vastava küsimuse peale. Enamik koosoleku asjast kulus selle peale, et vaielda, kas hääletamine on avalik või mitte. No kuulge, nii pika umbusaldamise praktika peale peaks seda siiski teadma.

Olen küsinud kolmelt volikogu liikmelt, millised põhjused neid umbusaldamiseni viisid. Üks vastus oli - vallavanem läks liiga ülbeks, teisel inimesel oli volikogu pärast häbi, kolmas oli hämmingus ja imestas, miks ei üritatud asju parandada. Paratamatult jääb sellise salatsemise peale mulje, et põhjus on kuskil mujal, millegipärast oli nii vaja...

Kui tehtud on nii mitmed valed otsused, mis on toonud vallale volikogu meelest valed juhid, siis miks ei astunud volikogu või kas või volikogu esimees aumehelikult tagasi? Kuidas on kellelgi kogu aeg õigus teha valesid otsuseid ja neid otsuseid mitte kuidagi põhjendada? Kuidas on võimalik, et vallavanem on ametis olnud vaid umbes pool aastat (selle ajaga jõuavad juhid reeglina teha ainult ebameeldivaid otsuseid) ja volikogu otsustab selle põhjal, et see juht neile ei sobi? Täiskasvanud inimesed peaksid suutma koostööd teha ja leidma kompromisse. Neid on ju selleks valitud, nagu ka selleks, et nad valla elu edendaksid.

Selle taustal oleks hea teada, milliseid kandvaid otsuseid ja valla elu arendavaid tegusid on teinud volikogu, kes on nüüd mitu aastat toimetanud. Oleks hea teada, kui palju on selle ajaga töökohti juurde tulnud; kas töötute arv on kasvanud või kahanenud; kuidas, kas ja kui õnnestunult on meelitatud töökohti rajavaid ettevõtteid meie valda; kui palju on uusi elanikke juurde tulnud; milline on valla laenukoormus - kas see on kasvanud või kahanenud; milline on investeeringute maht elaniku kohta ja milline on selles osas meie koht teiste valdadega võrreldes; kui palju on meile tulnud Euroopa projektirahasid ja kui palju projekte on üldse esitatud? Ja ka seda, mitu vallaelanikku peab üleval pidama ühte ametnikku. Tavainimesel oleks hea teada ka seda, kas järjekord hooldekodusse saamiseks on kahanenud või kuidas jagatakse toiduabi.

Näiteks ühes Pärnumaa väikeses vallas saavad kõik pensionärid tasuta toidupakke - kas ka meil on plaanis pensionäre kuidagi rohkem toetada? Kui palju on meil puudustkannatavaid lapsi ja kuidas neid on toetatud? Uued valimised on tulemas.

Oma häält andes ärge mõelge ainult sellele, mida see inimene mulle võib kasu tuua - mõelge sellele, mida ta meie kogukonnale võib kasu tuua. Mõelge, kas see inimene on loov ja särava mõttega või on ta ainult noogutaja? Võibolla peaks oma hääle andma mõne tubli noore eest, kes on aktiivne ja kelle silmis on sära ning soov tegutseda? Või hoopis mõne uue vallaelaniku eest?

Ärge müüge oma häält ukse taha tekkinud valimisnänni ja lubaduste eest.

Hääletamine on salajane.

Marili Kaasik (ei kandideeri)