Hummuli Põhikool kuulub Eesti Mõisakoolide Ühendusse ning vallakeskne, kodukoha väärtust tõstev lähenemine, on veel laiema kõlapinnaga kui mulgi motiividega kujundus. Koolivorm, mille Maire lapsevanematele esitas, on lihtsasti hooldatavast materjalist ning võimaldab laste ja lastevanemate rakendada.

Maire kujundas tüdrukutele pihikseeliku, mille juurde saab varieerida pluuse, pusasid ja sviitreid ning kanda pihikut ka liibukate või pükstega ning poistele vesti, mille all saab kanda erinevaid pluuse ja sviitreid.  Näidisvormid esitati Hummuli vallavolikogu liikmetele, kellele meeldis nii idee kui ka teostus. Laste vanemaid otsustati  toetada koolivormi  loomisel ja soetamisel. See omakorda oli tõukeks poiste vanematele ning nii said poisid endale ka ühesugused pikad püksid.  
I klassi lapsed Hummuli Põhikooli (Hummuli lossi) trepil koos klassijuhataja Katrin Rannuga, kes tellis endale ka koolivormi. Foto: Enn Mihailov

Selle vormi eripära on, et  kandmine ei ole kohustuslik. Tegemist on ühisotsusega, kus ettepanek on tulnud rohujuuretasandilt ning sellele on saadud ametlik toetus. See on pilootprojekt, sest kas järgmisel aastal kooli astuvad õpilased ja nende vanemad samasugust või esimese aasta kogemuste põhjal parendatud vormi soovivad, seda ei oska ennustada. Algus on tehtud ja kui palju on Eesti maakohtades neid omavalitsusi, kes saavad uhkeldada ühise koolivormiga, mis silub eelarvamusi ning näitab sellist ühismeelt lapsevanemate ning omavalitsuse vahel? Tõsi - neid on vähe, aga Mulgimaal asuv Hummuli vald on 2013. aastal selline!

I klassi lapsed ja lastevanemad ühisfotol kooli ees. Foto: Enn Mihailov

Koolivormi esimesed modellid Kalle ja Maia-Marit. Foto: Enn Mihailov