Uurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja menetlust juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

SDE Läänemaa piirkonnajuht ja riigikogu liige Neeme Suur ütles, et kuna tegemist on pooleli oleva uurimisega, ei ole sobiv anda hinnanguid.

„Risti vallavanemat Rein Kruusmaad kahtlustatakse võimalikus riigihangete
teostamise nõuete rikkumises,“ lisas Suur. „Kahtlustuse kohaselt võib olla eksitud riigihangete protseduurireeglite osas.“

Kruusmaa ise on ajalehele Lääne Elu öelnud, et tahtlikult või omakasu nimel ei ole ta seadust rikkunud. Tema sõnul ei käi jutt kahju tekitamisest või kahju saamisest, vaid riigihanke protseduurides eksimisest.

Kruusmaa ütles, et loobub nüüd kandideerimast Lääne-Nigula valla volikogusse, et mitte heita varju sotside nimekirjale ja rikkuda valimisi.

Kruusmaad kahtlustatakse paragrahvi alusele, mis käsitleb riigihangete konkursil ühele osalejatest põhjendamatute soodustingimuste või eeliste loomist või muul viisil riigihangete teostamise nõuete rikkumist, kui sellega on tekitatud oluline varaline kahju.

Kriminaalseadustiku järgi karistatakse riigihangete teostamise nõuete rikkumise eest rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.