Olen lõpetanud 1998. aastal Tallinna pedagoogikaülikoolis eesti keele ja kirjanduse õpetaja eriala. Kümme aastat töötasin Võrusoo põhikoolis õpitud erialal. Selle aja jooksul osalesin aktiivselt Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi juhatuse töös. Aastast 2008 töötasin Sõmerpalu põhikoolis koolijuhina.

Käesolevast kevadest alates on mulle usaldatud ka Võrumaa Koolijuhtide Ühenduse juhtimine.

Missugustest põhimõtetest lähtute kooli juhtimisel?

Elamisväärse maailma kujunemise üheks oluliseks eelduseks on laste kasvukeskkond ja selle mõju neile. Täna on olukord nii, et igas kõige pisemaski maanurgas peab laps saama linnakooliga võrdväärse hariduse.

Maailm muutub tohutu kiirusega ja ainuke asi, mille omandamine toob kindlasti kasu, on oskus õppida. Kui iga teadmine on hiireklõpsu kaugusel, peab olema kool koht, kus saab kogeda seda, kuidas saada hakkama uutes situatsioonides, kuidas iseennast ja oma tööd analüüsida ning kuidas muutustest hoolimata saada hakkama muutuva keskkonnaga ja tunda ennast õnnelikuna.

Missugused on Teie olulisemad plaanid Vastseliina gümnaasiumiga?

Koolijuhina pean oluliseks kahepoolset suhtlemist, mis on kooskõlas kooli eesmärkide ja ühiskonna ootustega: hariduspoliitika seostub ju kogu riigi regionaal- ja majanduspoliitikaga. Pean silmas ka suhete kvaliteeti kogukonnas, mis tagab lapsi toetava võrgustikutöö.

Õpetaja on homse maailma võtmeisik ja sellest lähtuvalt on õpetaja töö vastutusrikkam, aga ka keerulisem. Oluline on, et õpetajad ja kogu kooli personal tunneks end kollektiivi osana ja oleks teadlik koolis toimuvast ning jagaks ühist visiooni.

Üha enam peab pöörama tähelepanu sellele, et terve kogukond oleks kaasatud õppimisse, tundes ühist huvi ja vastutust koolisüsteemi tuleviku ja selle vastu, mida nad üksteiselt võivad õppida. Seeläbi muutub ka kogukond ühtehoidvamaks ja tugevamaks. Tänu heale kohanemis- ja õppimisvõimele usun, et suudan edukalt rakendada oma seniseid teadmisi ja kogemusi, et tagada kooli mitmekülgne areng.

Soovin uueks õppeaastaks avastamisrõõmu kõigile: õpilastele, õpetajatele, lastevanematele, et igaüks leiaks endale koolist midagi uut ja huvitavat ja et nende tegemiste kõrval tunneksite ka ise kõigest tehtust rõõmu ja rahulolu.

Küsis Kärt Pettai