Tänan! Ei teagi, mille järgi linnapea edukust hinnatakse. Kui lintide lõikamise ja avamispidude järgi, siis eks neid ole aasta sisse mahtunud küll. Kui selle järgi, kas linnavalitsus toimib ja töötab, siis kiidan oma kollektiivi - nende hea töö kompenseerib kindlasti minu vajakajäämised.

Töötasin eelnevalt abilinnapeana, sellevõrra oli üleminek lihtsam. Skandaale pole, kriitika on olnud leebe, ühtegi luukeret minu kapist pole leitud - jään rahule.

Aga luukeresid siis kapis on?

Olen Keila kohalikus poliitikas osalenud 20 aastat. Päris pikk aeg. Kas selle aja jooksul on tehtud vigu? Ilmselt. Eks neist ole ka õpitud. Kui saaksin aega tagasi keerata, ei elaks ma teistmoodi. Silmi maha lüüa pole mul põhjust.

Mis suunas on 20 aasta jooksul Keila arenenud, jäägu igaühe enda otsustada. Mina kuulun nende hulka, kes arvavad, et kodulinnal on läinud hästi.

Räägime kordaminekutest. Millega linnapeana kõige enam rahule jääte?

Lõpule jõudsid kaks suurt projekti: Keila jõeharu avamine ning tööstuspiirkonna taristu rajamine. Samas alustasime projektiga, mille käigus saab Keila uue tänavavalgustuse.

Need projektid on nõudnud palju lobitööd, sootuks enam, kui lihtsalt mingi avalduse või taotluse esitamist. Remonditud on mitmed tänavad, linna üldilme on kena. Saime lahenduse Paldiski katlamaja vaidlusele, mille rahaline väärtus meile on ligi miljon eurot. Üle pika aja saime tõsta haridusja kultuuritöötajate palku.

Esialgu küll natukene, aga oleme võtnud eesmärgiks palgafondi edaspidigi suurendada.

Uus tööstuspark TERKO taga sai teed ja trassid. Kui aktiivne võiks olla uute ettevõtete tulek Keilasse?

See võib Keilasse tuua kuni 300 uut töökohta. Teoreetiliset võiks tööstuspark lahendada Keilas kogu töötuse probleemi.

Keilas on kindlasti ka seda, mis Teile muret teeb?

Muret teeb majanduskriisist johtunud elukvaliteedi langus, viimaste aegade väljaränne Keilast, lasteaiakohtade nappus, linna laenukoormus. Lasteaiad ja mitmed teised hooned vajavad remonti. Samuti on teid ja tänavaid, mis meile au ei tee.

Hoopis suurema palgatõusu väärilised on meie haridus- ja kultuuritöötajad. Kes iganes saab Keila linnapeaks pärast oktoobrit, seisab tal ees palju väljakutseid.

Mainisite oktoobrikuud - millised on Teie plaanid ehk kas võimalusel jätkata ametis? Jah, olen nimekirja esinumber ja kandideerin tagasi n-ö teiseks ametiajaks.

Linn on pidanud mitu aastat elama säästurežiimil, millal on loota helgemat aega?

Helgemat aega? Eestlasel pole ajalooga vedanud, raske on olnud kogu aeg. Usun meie eepost, mille kohaselt helgem aeg tuleb Kalevipoja naasmisega. Keila linna säästurežiim, millele viitasite, tuleneb aga sellest, et tegime lühikese aja jooksul suured investeeringud: koolimaja, lasteaed, veevärk, tänavad.

Selle nimel tuleb mõned aastad püksirihma pingutada. Ka 2014. a tuleb tagasi maksta olulisteks investeeringuteks võetud laene. On paratamatu, et nappide ressursside korral võib mõni hea mõte jääda oma aega ootama. Leevendus tuleb 2015. Vahepeal läheb siiski elu edasi. Taotleme välisrahastust, müüme mittevajalikku linnavara, teeme koostööd arendajatega.

Seega linnaelanikule ei pruugi linnavalitsuse jaoks raske periood isegi väga tuntav olla.

Raha linna majandamiseks tuleb põhiliselt linnakodanike tulumaksust. Kuivõrd on seda mõjutanud Tallinna tasuta transport, mis pani inimesi ennast pealinna sisse registreerima?

Keilas on samuti ühistransport tasuta, erinevalt Tallinnast tasuta kõigile. Jah, me ei saa konkureerida pealinnaga.

Kui Keila elanikud kirjutavad end mõne hüve pärast teise linna-valda, kannatavad kõik keilalased. Tulumaksu laekub vähem, selle võrra saab vähem remontida tänavaid, toetada Keila sporti, juurde luua lasteaiakohti, istutada lilli, maksta erinevaid toetusi jne.

Tallinna tasuta ühistransport mõjutas naaberomavalitsusi, aga mitte oluliselt. Meie saame hakkama. Meie hüved, mida linlastele pakume, on Keilasse sissekirjutamist väärt.

Keilas jõuti õigel ajal välja ehitada vee- ja kanalisatsioonitrassid, ehitada katlamaja ümber hakkepuidu küttele, järgmise aasta lõpuks saab linn uue tänavavalgustuse. Mis on järgmised tegemist vajavad tööd?

Tahame Euroopa rahastuse abil rajada Keilasse meditsiinikeskuse, kus perearstid saaksid patsiente vastu võtta tänapäevastes tingimustes ning kus toimuksid eriarstide vastuvõtud. Lahendamist vajab lasteaiakohtade probleem. Keila on kasvav ja noorenev linn. Lasteaiakohad tuleb tagada kõigile soovijatele.

Praegu on töös mitmed erinevad võimalused, kuidas lasteaiakohti juurde luua.

Kindlasti jätkub linna tänavate remont. Kogu jõesaar saab lähiaastatel atraktiivseks puhkealaks. Paljud mänguväljakud on vananenud, mõned väliväljakud puuduvad meil sootuks. Keila Tervisekeskuse siseruume tuleb remontida ja vahetada välja jõusaali inventar. Peame leidma võimalusi kergejõustiku staadioni rajamiseks.

Mida arvate Keila linna ja valla ühinemisest? Õhinaga alanud koostööläbirääkimised on tänaseks vaibunud?

Keila on iseseisva linnana jätkusuutlik. Oleme juba praegu haldussuutlikkuse pingereas 11 Eesti võimekama omavalitsuse seas. Pole tõsiseid argumente, et ühinemine oleks linnale või ka vallale kasulik.

Lasteaiakohtade nappust, teede remonti, palgatõusu jt olulisi küsimusi ühinemine ei lahendaks. Aga just taoliste teemadega tuleks praegu tegeleda. Kuni ühinemise kasu linnaelanikele pole selge, tahan, et Keila linn jääks Keila linnaks. Koostöö naaberomavalitsustega tiheneb, seda muidugi.

Linnavalitsuse suviste istungite viimane päevakorrapunkt käsitles korduvalt linnapea puhkuse katkestamist. Suvel puhata ikka saite?

Linnapea ei ole roll, mida täita vaid tööajal. Keilat tuleb esindada kogu aeg. Hoolimata ametlikust puhkusest on alati erakorralisi probleeme või meeldivaid üritusi. Kurtmiseks pole põhjust. Oma elus pole ma nautinud niisama passimist. Teen hea meelega oma tööd, sest harva tunnen, et see on raske, ebameeldiv või tüütu. Puhanud olen piisavalt, aitäh küsimast.