Tänavust õppeaastat alustame 970 õpilase, 106 pedagoogi ja 38 majandustöötajaga. Võrreldes kevadega on õpilaste arv suurenenud 70 võrra.

Tänapäeva kool muutub väga kiiresti. Maailmas ja ühiskonnas toimuvad muutused kajastuvad koolis toimuvates igapäevategevustes, suhetes ja olukordades. Oluline on märgata, mõista ja valmis olla toimuvale. Seetõttu oleme viimastel õppeaastatel eriliselt tähelepanu pööranud õpilaste arenguks olulise mitmekesise ja rikka õppekeskkonna ning tugisüsteemide loomisele, toimub pidev õppekavade arendamine, muudame ja arendame huvitegevust. Oma tegevuse eesmärgistamisel lähtume õpilaste eeldustest, vajadustest, ootustest.

Täna töötavad põhikooli esimeses ja teises astmes inglise keele, spordi- ja muusika- ning üldklassid; põhikooli kolmandas astmes reaal-, humanitaar- ja üldklassid. Lähiaastatel arendame inglise keele ning spordi- ja muusikaklasside tegevust kuni põhikooli lõpuni.

Inglise keele eriklass

Inglise keele klassides

on õppel mitmeid erisusi: inglise keele õpe algab 1. klassis ning õpetajateks on inglise keele filoloogid, eesti keeles on vabalugemise maht suurem, inglise keeles algab vabalugemine teises kooliastmes, muusikaõpetuses kasutatakse lisaks ingliskeelset lauluvara, 7. klassis toimub inimeseõpetuse õppimine inglise keeles jne.

Spordi- ja muusikaklassides

on kehalise kasvatuse (sh ujumise, suusatamise jne) osakaal suurem, alates 2. klassist algab pilliõpe (plokkflööt või väikekannel), esimeses kooliastmes on igal klassil oma rahvatantsurühm, võetakse osa Tallinna võimlemispeost vähemalt kord kooliastmes, õppeaasta lõpeb klassipõhise kontserdiga.

Üldklassides

on suur rõhk eesti keelel, matemaatikal ja loodusõpetusel, I kooliastmes on ühes paralleelklassis õppesse integreeritud maleõpe eesmärgiga arendada õpilaste kontsentreerumis-, tähelepanu-, keskendumisvõimet; lõimivaks õppeaineks on informaatika.

Kõikides 1.-5. klassides toimuvad tantsuõpetuse tunnid, mis lõpevad igakevadiste ballidega.

Gümnaasiumis õppetöö kolmel suunal

Gümnaasiumiastmes toimub õppetöö kolmel õppesuunal: reaalsuunal, ettevõtluse ja rahvusvaheliste suhete suunal ning loomemajanduse ja kultuurisuunal.

Reaalsuuna

lõpetanu suudab kasutada matemaatikat ja loodusaineid erinevates eluvaldkondades ning jätkata õpinguid aladel, kus reaalainetel on oluline tähtsus. Antud õppesuuna kohustuslikud valikained on lai matemaatika, majandus- ja ettevõtlusõpe, füüsika ja keemia lisakursused, joonestamine ning geoinformaatika.

Ettevõtluse ja rahvusvaheliste suhete suuna

lõpetanu tunneb majanduse olulisemaid põhimõtteid, oskab hinnata Eesti majanduse arengusuundi ning teab rahvusvahelise majanduse eesmärke ning rakendab vastavaid teadmisi igapäevaelus. Suur võõrkeele kursuste arv kindlustab suutlikkuse jätkata õpinguid võõrkeeles, osaleda rahvusvahelistes projektides ning kasutada võõrkeeleoskust rahvusvahelises töökeskkonnas. Rahvusvaheliste suhete kursus loob võimaluse mõista maailma kultuurilist mitmekesisust, kultuuridevahelisi erinevusi ning ühiskonnas esinevaid protsesse. Antud suuna kohustuslikud valikained on vene ärikeel, rahvusvahelised suhted, majanduse ja ettevõtluse alused, turundus, logistika, projektijuhtimine, lai matemaatika ning inglise ärikeel.

Loomemajanduse ja kultuurisuuna

lõpetanu tunneb loomemajanduse ja intellektuaalse omandi olulisemaid põhimõtteid, omab teadmisi Eesti õigussüsteemist ja filosoofilistest küsimustest ning rakendab vastavaid teadmisi igapäevaelus, väärtustab kunstide mitmekesisust, tegutseb kultuurimaastikul informeeritult ning tunneb ennast kultuuritraditsioonide kandjana. Antud suunal õpitakse kitsast matemaatikat, majandus- ja ettevõtlusõpet, projektijuhtimist, kursust Inimene ja õigus, inglise ja vene/ saksa kultuurilugu, ingliskeelset meediaõpetust, kohalikku kultuurilugu.

Kõikidel õppesuundadel on kohustuslik riigikaitse õpe ning uurimis- või praktilise töö sooritamine, sealjuures riigikaitse ühe kursuse moodustab teoreetiline osa ja teine on praktiline väljaõpe välilaagris. 10. klassis on võimalik saada tuge läbi ühtlusõppe kolmes õppeaines: eesti keeles, matemaatikas ja inglise keeles. Lisaks peab õpilane kõikidel õppesuundadel valima 13 lisakursust vastavalt oma soovile ja koolis pakutavatele lisakursustele (draama ja teater, argumenteerimine ja väitlus, saksa, soome ja hispaania keeled, planimeetria, geomeetria, matemaatiline analüüs, praktiline keemia, joonestamine, informaatika, insenertehniline programm Solidage, psühholoogia, kooliteater, kodundus- ja käsitöö, jõutreening, rahvatants, ujumine, usundiõpetus, karjääriõpetus jm).

Huvitegevusest

Huvitegevuses töötavad õpilaste arengu toetamiseks 70 erinevat ringi: mudilaskoorid, laste- ja poistekoor, näiteringid, rahvatantsuringid, bändid, ringid õpioskuste ja õpiandekuse arendamiseks, male-, majandus-, esmaabi-, käsitöö- ja tehnoloogiaring, teaduskool, aineringid, koolileht, mitmed spordiringid.

Nii põhikoolis kui gümnaasiumis on õpilastel ja lastevanematel võimalik saada nõustamist ja tuge tugikeskuse spetsialistidelt. Täna töötavad keskuses juhataja, kaks sotsiaalpedagoogi, psühholoog, logopeed, eripedagoog, abiõpetajad, füsioterapeut, kooli tervishoiutöötaja. 1.-6. klasside õpilastele töötavad pikapäevarühmad, kokku 155 tunni ulatuses nädalas (osalejaid umbkaudu 300).

Kooli laiendusest

Alanud õppeaastal on kooliperel mitmeid olulisi eesmärke. Lisaks tavapärase õppe-, huvi- ja sporditegevuse toimumisele ootab ees uue õppekorpuse valmimine ja spordiosa laiendamine. Kolmas õppekorpus on planeeritud kolmekorruseline. Esimesele korrusele saab endale õppe- ja tööruumid Rae Huvialakool. Projekt näeb ette kümme väiksemat klassiruumi pilliõppe tundide läbiviimiseks, suurema rühmaõppeklassi, õppeklassid bändidele ja löökpillidele, samuti tööruumid huvialakooli juhtidele ja õpetajatele. Nii huvialakooli kui gümnaasiumi tantsu- ja liikumistundide läbiviimiseks valmib 93 ruutmeetri suurune harjutussaal koos riietus- ja duširuumidega. Huvialakool saab ka talle vajalikud pillihoiu- ja muud laoruumid.

Juurdeehitatava õppekorpuse teisele ja kolmandale korrusele valmivad ruumid gümnasistidele: kokku 17 klassiruumi erinevate õppeainete nagu matemaatika, eesti keel ja kirjandus, ajalugu, ühiskonnaõpetus, geograafia, majandusõpe, füüsika, bioloogia, keeled, valikained jne läbiviimiseks.

Praeguse ja kolmanda õppekorpuse vahelisse ossa rajatakse garderoobide ja metallkappide laiendus, söögisaal 120-le õpilasele, 96-kohaline auditoorium, õpilasesinduse tööruum. Kirjeldatud laiendus tagab õppimisvõimalused 288-le gümnasistile.

Paranevad ka gümnaasiumiõpetajate töötingimused: valmivad õpetajate tuba, õppedirektori kabinet, IT töötaja tööruum, ruumid tugikeskuse töötajale ja karjäärispetsialistile.

Õppetöö tehniliste tingimuste tagamiseks varustatakse korpus sülearvutiklassi, interaktiivsete tahvlite ja projektoritega.

Seoses kooli laiendusega valmivad uus kodundus- ja õmblusklass. Töö- ja tehnoloogiaõpetuse kaasaegsemaks läbiviimiseks valmib õppeklass. Puhkpilliorkester saab kaasaegsed harjutusruumid. Kooli paremaks haldus- ja majandustegevuseks rajatakse uusi laoruume, samuti majandustöötajate pesemis-, riietus- ja puhkeruum.

Spordikeskuse laiendus on mitmetahuline ja -etapiline. Esimeses etapis toimuv esimese korruse laiendamine suurendab riietus- ja duširuume. Teisele korrusele praeguste tribüünide ja sellega kaasneva laienduse alale ehitatakse uus spordisaal kergejõustikule ning võimlemisele koos riietus- ja duširuumidega. Õpetajad ja treenerid saavad samasse tööruumid. Osaliselt rajatakse spordikeskusele kolmas korrus aeroobikasaali, riietus- ja duširuumidega.

Seega on alanud ühelt poolt keeruline õppeaasta, mille edukus sõltub kõigi osapoolte pingutustest ja heast tahtest. Teisalt toovad uudsed olukorrad kaasa teatud põnevuse ja avastamisrõõmu.
_________________________________________________________

Jüri Gümnaasiumi laienemisplaanid jõuavad lõpuks reaalsuseni

Kooli laienduse projekti järgi tuleb klassiruume koolile juurde umbes 30, lisaks saab kool multifunktsionaalse ja kaasaegse 96-kohalise auditooriumi.

„Jüri gümnaasiumi laiendus toimub omavalitsuse eelarvest, kuna tegemist on kohaliku gümnaasiumi laiendusega", ütles vallavanem Mart Võrklaev. Kooli laiendus on vallavanema sõnul oluline, sest arvestades sündide arvu kasvu ja elanikkonna suurenemist ei suuda tulevikus praegune gümnaasium ära teenindada kõiki Rae valla nelja aleviku põhikooliastme õpilasi. Vallavanem rõhutab, et ennekõike tuleb arvestada suurema nõudlusega gümnaasiumi kohtade järgi, aga laienduse kaudu saame paremaid õppetingimusi luua ka põhi- ja algkooli astmetele.

Rae valla ainsat gümnaasiumi laiendataksegi ennekõike viimasele kooliastmele mõeldud ruumide osas. Kokku saab laiendatud gümnaasiumis õppida 288 noort, õpilaste arv põhi- ja algkooliga kokku saab kasvada vähemalt 1100-ni.

Laienduse tulemusel saab pinda juurde ka huvialakool, mis praegu tegutseb ruumide kitsikuse tõttu vaid 200 noore huvides.

Jüri gümnaasiumi laienduse riigihankes tehti 14 pakkumust ja edukaks tunnistati odavaim - RIITO Ehituse AS, Facio Ehituse OÜ ja OÜ Facio ühispakkumus hinnaga 3 694 895 eurot (sisaldab käibemaksu).

Seoses õpilaste arvu kasvuga laiendab vallavalitsus kooli sportimisvõimalusi. 6.augustil kuulutati välja riigihange Jüri Gümnaasiumi Pallihalli projekteerimis-ehitustööde teostamiseks.

Rae Sõnumid