Savisaar rõhutas, et maa-elu ei ole juba ammu vaid enam põllumajandus, kuid siiski seostub see enamikule inimestele just põllumajandusega.

„Mul on mure selle pärast, et praegune valitsus küll räägib ilusatest plaanidest, kuid ei võta midagi ette sisuliseks ja sirgeselgseks poliitikaks maarahva kaitsel. Tuleb välja, et Brüsselis kaitses Eesti põllumeeste huvisid kõige paremini Vabaduse Väljakult teele saadetud vana Belaruss. Aga just selleks ongi vaja Maarahva Kongressi, et tuletada meelde tegelik olukord ja otsida isekeskis sellele lahendusi. Tänane tõde on see, et maakonnad tühjenevad, töökohti napib ja kõrged hinnad löövad valusalt just maainimesi.“

„Ma loodan, et tänane Maarahva Kongress on äratuskell ka maarahvale endale teadvustamaks, et liiga vähe on julgeid eestkõnelejaid ja ühistegevust ning liiga palju on killustatust,“ rõhutas Savisaar

Kongress tunnustas maaelu edendajana Ruusa põhikooli direktorit Inga Ennokit, põllumehi Urmas Ingveri, põllumeeste eestkõnelejat Jaan Sõrrat, Silla külavanemat Vello Paasi Saaremaalt, maaarst Katrin Rahusood, sotsiaaltöötaja Ave Toomsalu, ettevõtja Peeter Peedomaad, Kuku raadio Maatunni saatejuhti Madis Ligi ja lõõtsamees Heino Tartest.

Elutöö auhinna sai president Arnold Rüütel.

Kongressil esinevad regionaalminister Siim Kiisler, filosoofiadoktor Garri Raagmaa, eurosaadik Ivari Padar, Põllumeeste keskliidu president Juhan Särgava, Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor Rando Värnik, Põllumajanudus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus jpt.