Reedel saabusid külalised Kuusalust ja Vaivarast ning seadsid end sisse Mõniste Koolis ja selle ümber telkides. Õhtul oli meil võimalus nautida Krabi Külateatri muhe-naljakat etendust "Massu masmise mass".

Laupäeva hommikul sõitsid meie külalised peale hommikusööki Lätti tutvuma Ape ja Aluksne linnadega. Muljed olid suurepärased, sest väga paljud ei olnud Lätis kunagi käinud.

Peale lõunasööki kogunesime Eesti Kodu mälestuskompleksi juures, kus toimus iga-aastane Rukkilille päev. Rukkilille päeva eesmärgiks on olnud meenutada represseeritute raskeid Siberiaastaid ning rõõmustada nende üle, kes sealt tagasi tulid. Eesti Kodu on olnud ka Tippude kokkusaamiste üks läbivaid teemasid, Eesti kodu kaitsmine ning selle säilimine. Mälestustest ja meenutustest olid kokku pandud ka tipuvaldade ettekanded ja tervitused. Sel korral tutvustasid oma pikaajalist tegevust Mõniste noorkotkaste ja kodutütarde rühm. Politsei- ja Piirivalveameti vaatlusbuss ja piirivalvekoera demonstratsioonesinemine oli kaasahaarav. Suppi pakkus nagu ikka Kaitseliidu Antsla üksikkompanii.

Õhtul enne simmanit esinesid tipuvaldade kokkusaamisel esimest korda osalenud Kuusalu valla taidlejad. Nende folkloorikava oli südantsoojendavalt kaunis. Kontserdile järgneva simmani sisustas ansambel JÄMM ning tähekesteks augustiöös olid Vaivara kõhutantsijad, kes haarasid kaasa ka publiku.

Pühapäeva hommikul oli külalistel võimalik valida kolme tegevuse vahel - matkata Eestimaa lõunatippu, osaleda käsitöö õpitubades ning tutvuda Mõniste valla asutustega.

Lõuna ajal peetud pikniku järel oligi aeg kokkuvõtted teha. Külalised jäid väga rahule ja kuigi tavapärast kutset järgmisel aastal toimuvale üritusele seekord ei tulnud, siis andsid Kuusalu inimesed selgelt mõista, et nende mõte just selles suunas liigub.

Projekti toetasid Kohaliku omaalgatuse programm, MTÜ Murtud Rukkilille Ühing, MTÜ motoklubi Wildhogs MC, MTÜ Ääremaa Noored liikmed, sõbrad Sarust, Mõniste Kool, Mõniste Rahvamaja ja paljud Mõniste valla elanikud, kes annetasid oma aiasaadusi. Sügava kummarduse teen peaaegu kolmekümneliikmelisele meeskonnale, kes suurüritust ette valmistada ja läbi viia aitasid.

Aitäh Teile!