To preserv not lose it-safequarding of cultural heritage
") abil taastatakse Sangaste lossi talveaed ja selle alused keldrid ning luuakse digitaalsed innovaatilised ekspositsioonid. Projekt kestab 2014. aasta oktoobrini. Rahastaja on 90% ulatuses Euroopa Liit ELRII-308 projekti kaudu.

Ehitus ja mööblihange on nüüdseks juba läbi viidud, digitaaltehnika hange aga on väljakuulutamisel. Projekti kogumaksumuseks on 321 356 eurot 1,5 aasta jooksul. See raha investeeritakse just meie kodukanti.

Tööde käigus restaureeritakse Sangaste lossi ajalooline talveaed, rajatakse keldrisse eritellimusel mööbliga kohaliku toidu degusteerimis- ja eksponeerimisruumid ning luuakse moodsad digitaalsed atraktsioonid-ekspositsioonid. Üks nendest on näiteks suur krahv Bergi digitaliseeritud portree, mis ajas tasapisi muutub. Ehk siis mitte kunagi ei seisa te täpselt sama pildi ees! Berg pildil muudab tasapisi oma asendeid ja kuju väga erineval moel. Lossikülastajai on oodata muidki digiüllatusi.

Ehitustööd peaksid lõppema kevadeks ja ka mööbel koos digikunstiga peaks siis rahvale nähtavaks saama. 28. septembril toimub lossis sama ELRII-308 projekti raames Eesti-Läti- Vene ühisüritus töötubadega jms. Kuulutus on ka käesolevas lehes.

Tundkem rõõmu, et eurorahade abiga saab Sangaste ja tema loss veelgi kaunimaks ning atraktiivsemaks. Ilma nii suure ja olulise abita oleks see tegu olemata. Koostöö Vene ja Läti partneritega võimaldab ka edaspidi taotleda väga soodsaid projekitoetusi Euroopast. Nii jõuame ka meie siin restaureerida ajaloopärandit ja rahvusvahelist koostööd laiendada. Seda tänu taolise projekti olemasolule ja eurosolidaarsusele vanavara säilitamisel ja hoidmisel.

Balvis saab muuseum uued digiekspositsioonid ja Venemaal Dedovitsi ajalooline raamatukoguhoone uue katuse. Lisaks sellele korraldatakse nimetatud partnerite mitmeid ühisüritusi, tutvustamaks üksteise pärimus- ja käsitöökultuuri ning luuakse koostöövõrgustik.

Edu teile ja meile ajaloo hoidmisel ning suur tänu EU rahastajatele solidaarsusabi eest!