Ida-Virumaa kultuuritöö­tajad aga mõtlesid omakorda ühise aktsiooni välja, et oma tegemiste-toimetamistega taas positiivset sõnumisignaali maakonnast välja saata. Selsa­mal päeval, mil majade uksed on kõigile ja kogu aeg avatud, oodatakse rahvast osalema neil kokkulepitud kellaaegadel, kui kultuuripunkte külastab rah­vakultuuri killavoor. Sel ajal, kui killavoori rahvas kohal on, toimub selles paigas kindlasti üht-teist põnevat, esinevad kohalikud taidlejad ning on muidu tore olla.

Sündmuse avalöök antakse 25. oktoobri öösel kell 24.00 Aseris ning kultuuri killavoor läheb sealt liikvele Sonda poole. Kella 17.30 paiku jõu­takse Mäetaguse rahvamajja, kus tuuritavat delegatsiooni tervitavad kultuurilaadal toi­metavad isetegevuskollektiivid ja külalised koos oodatava mee­leoluka publikuga.

Kesksel kohal on delegat­sioonil kaasas olev nukk - rah­vakultuuri muusa - ning selle valgele alusseelikule kogutakse igast linnast ja vallast oma­näolised triibud peale. Sellest kujuneb ainukordne, vaid seda päeva meenutav seelikumuster. Nukk pannakse hiljem Iisaku muuseumi kõigile uudistami­seks välja ning hakkab soovi korral ka eri kultuurisündmusi ilmestama. Igast peatuskohast nopitakse üles ka seda paika iseloomustavad lauluread. Sel­lest sünnib omalaadne lugulaul, mis Avinurmes lõppakordina ette kantakse.

Ida-Virumaa kultuurituuri ajakava on üleval IVOLi kodu­lehel. Kõik asjast huvitatud on oodatud oma kodukoha kul­tuurikeskusse ja miks mitte ka tuuri kaasa tegema.

Mäetaguse valla kultuuriasu­tused alustavad oma toimetus­tega 26. oktoobri saabudes täp­selt südaööl kell 00.00 Kiikla rahvamajas, kus toimub filmiöö ja saali pannakse üles telk­laager! Terve öö on võimalik filmilinalt põnevaid seiklusi ja õpetlikke kaadreid vaadata. Kiikla annab kell 8 teatepulga üle Pagari seltsimajale. Pagaril toimub perepäev. Terve päeva tegutsevad töötoad, saab vaa­data käsitöönäitust. Loeme, meisterdame, lahendame üles­andeid, mängime ja mõista­tame. Kell 16 avatakse Mäeta­guse rahvamajas kultuurilaat, kuhu ootame rohkearvulist publikut.

Siin jagub samuti tegevust kõigile. Isetegevuskollektii­vide näidistunnid-esinemi­sed, mida publikul on võima­lik kas vaadata või neis kaasa lüüa. Perenaiste väljapanekud, näitused. Saame laulda, tant­sida ja näidelda. Korraldame ka väikese lahingu - võidame lauluga! Tantsutunnis õpime selgeks rumba, et õhtul alga­val laadatrallil ansambli saatel rumba ruutu nautida. Pidu kestab südaööni.

Info Mäetaguse valla sünd­muste kohta tel 336 6960 (Mäe­taguse rahvamaja), tel 336 6961 (Kiikla rahvamaja), tel 336 6962 (Pagari seltsimaja).

Täpsemat infot kogu päeva kohta saab tel 527 7994 või ene@ kultuuriveski.ee Ene Raudarilt või erika.kollo@rahvakultuur.ee või anne.uttendorf@gmail.com.