Soovime tänada kohviku perenaist Maarja Kumpast, kes leidis võimaluse kostitada noorgiide maitsva tasuta lõunaga. Sama oluline, kui on infopunkti asukoht, on ka abivalmis ja teadlik klienditeenindaja.

Kodaniku Ühiskonna Sihtkapitali kohaliku omaalgatuse programm toetas noorgiidide rõõmuks meie turismiinfopunkti koolitusprojekti. See sisaldas koolituspäeva Kuressaare turismiinfokeskuses, kus noorgiidid nägid, kuidas infot jagasid oma ala meistrid. Koolituse juurde kuulus ka ringsõit mööda Ida-Saaremaa turismitalusid, sest oluline on teada, mida turistidele soovitada. Ja ühe hea koolituse juurde kuulub alati oma uute teadmiste ja oskuste kasutamine.

Noorgiidide infopunkt jagas infot kolmel suvekuul, töötasu suvise töö eest maksis Orissaare vallavalitsus. Rahas ei ole aga mõõdetav kogemus, mille õpilased said. Tublid noorgiidid olid Liisa Paiste, Annely ja Katriin Kasela, Jürgen Adamson ja Miina Hõbenael, neid koolitas ja juhendas allakirjutanu.

Suvekülalisi oli tunduvalt rohkem kui eelmistel aastatel, peale eestlaste külastasid infopunkti veel soomlased, venelased, sakslased, inglased, lätlased, leedukad, poolakad, jne. Kõige rohkem tunti huvi ööbimis- ja ujumiskohtade ning suveürituste vastu.

Turismiinfomaterjalid läksid nagu soojad saiad. Turistide poolt said kiita nii Ida-Saaremaa turismikaart-voldik, mille pani kokku „Turismisaared OÜ" Neeme Köötsi eestvedamisel, kui ka alevi keskel asuv pilkutõmbav infotahvel- kaart, mida rahastasid kohalikud turismiettevõtjad.

Kahjuks Orissaare vallavalitsus ei pidanud vajalikuks oma valda propageerivaid ettevõtmisi toetada. Noorgiidide koostatud flaierid Maasilinna ja staadionil asuva tamme kohta võeti turistide poolt hästi vastu.

Meie valla ainuke vaatamisväärsus Maasilinn aga ootab jätkuvalt oma tähetundi. Viimastel aastatel ei ole nende võimsate paemüüride paremaks eksponeerimiseks midagi ette võetud. Nii mõnigi külastaja on lahkunud lagunenud treppide, logisevate käsipuude või peaaegu olematu valgustuse tõttu verise nina või väljaväänatud jalaga. Suur tänu Viivele, Andresele ja Mahele, kes suvel tegid omalt poolt pea võimatut, et külastajad ei lahkuks pettunult. Kuigi jah, taskulamp pidi endal kaasas olema, et seal üldse midagi näha saaks.

Uus volikogu ja vallavalitsus peaks kindlasti Maasilinna arendamisega tegelema, sest meil on, mida teistele näidata.