Loodud ettevõtet iseloomustas kirju toodete nomenklatuur ja vanad seadmed.

Õmmeldi meeste kevad-sügismantleid, vatikuubi, kedrati villast lõnga, tehti vilte, vanne ja teisi tarbekaupu. Kui 1964. a 1. juulist likvideeriti plekksepatöökoda ja vilditööstus, jäi vabriku ainsaks ülesandeks õmblustoodangu andmine.

Kui esialgu oli vabrikus 295 töölist, siis hiljem on see arv olnud ka üle 1000.

Näitus annabki sõnas ja pildis ülevaate vabriku ajaloost, juhtimisest ja tootmisest, aga ka sotsiaalsest poolest ja ajastuga seotud tegevustest. Kindlasti ütleb paljudele midagi kohvik Ruudu nimetamine. Suurem tähelepanu on vabriku toimimisel ja inimestel, mitte tootmisnäitajatel. 

Ergastav tootmisvõimlemine

Näituse tegemisel on osalenud vabriku endised töötajad, väga suures osas on tekste koostanud Ellen Muru, kes on suhelnud paljude inimestega, muretsenud foto- ja muud ekspositsioonis kasutatavat materjali. Aastaid tagasi oli ta ka näituse idee väljakäija. Tema sooviks oli pöörata veelgi rohkem tähelepanu inimestele, kuid kahjuks seavad muuseumi võimalused sellele oma piiri.

Kõigil näitusekülastajatel on võimalik lisada oma mälestusi meie pakutavasse ritta, soovi korral võib saada küsimused kaasa, et kodus rahulikult kõik kirja panna. Miks ei võiks keegi kunagi ka raamatut avaldada?!

Muuseum tänab kõiki, kes on toetanud Ellenit või võtnud ühendust otse muuseumiga.

Samuti täname M.A.S.I Company OY esindajat Anu Eesmaad, kes edastas meile praeguse ettevõtte soovi osaleda näituse koostamisel. Ühtlasi on rõõm teatada, et nad ootavad kõiki soovijaid vabrikut tutvustavatele ekskursioonidele 10. ja 11. oktoobril kell 13.00.

Õmblusvabrik oli omal ajal üks Valga suuremaid ettevõtteid ja kindlasti väärib näitust. Nagu kirjutas keegi vabriku endistest töötajatest: see oli vabriku kuldaeg. Aga see oli ka inimeste kuldaeg, mil vaatamata oludele oldi noored, kasvatati lapsi ja osati ka lõbutseda.

Ühtlasi võiks see olla innustuseks teiste Valga endiste või praeguste ettevõtete inimestele tulla muuseumi oma ettepanekuga näitusteks. Kõik kaasamõtlejad on teretulnud. Ka nõukogudeaegne Valga väärib uurimist.

Näitus avatakse 9. oktoobril Valga muuseumi galeriisaalis ja jääb avatuks novembri lõpuni.