"Ime, et ma kullad ja muud medalid võitsin, sest kukkusin jaanuaris jalgrattaga sõites õla paigast ära. Juunis EM-il mängisin valudes, augustiks oli tervis juba parem," tunnistab Jefremov. Sügis kulub ravikuurile ning pärast seda loodab mees jälle heas vormis olla.

Tänavune hooaeg on kurnis eriline. Plaanitud MM-i ei õnnestunud korraldada. Seeeest näitas idanaabrite pealinn Moskva üles külalislahkust ja korraldas augustis üheksapäevased maailma karikavõistlused. "Kõik parimad olid kohal. Ka mina olen valitsev maailmameister," ütleb sportlane.

Alistada tuli legendid

Milline on neljast kullast kõige kallim? Jefremovi hinnangul oli dramaatilisem soome kurni võistlus. "Viimase kohtumiseni oma ala suurnime Jyrki Juvoneniga polnud midagi selge. Aga õnn oli minu poolel," meenutab ta.

Polümeerkurikatega mängitava eurokurniga tulid välja sakslased. Täna on selle ala tipud pärit Ukrainast. Eurokurni finaal viis Jefremovi kokku tõelise kurnilegendi, mitmekordse maailmameistri Aleksandr Babitševiga. Napp või jäi Jefremovile. "Babitšev näiteks ei mängi soome kurni.

Ta ei pea ennast sellel alal tugevaks. Ei saa olla kõikidel aladel võrdne, sest ka kümnevõistleja ei jookse 100 meetrit nagu Bolt," hindab Jefremov.

Lisaks tõi mees kullad koju kolmevõistluses ja meeskondlikus kurnis. Samuti suure võitjakarika.

Uued võistlused

Medalid ja võidud rõõmustavad igat sportlast. See on protsentidega palk treeningute, vaeva ning murede eest. Viimaseid aga jätkub. Jefremovi muretseb, et Eestis pole kurnil suurt kandepinda. Väljakuid on samuti vähe. "Harku vallas Vailas on väike plats.

Loksal saab mängida ja seda isegi aastaringi. Põltsamaal on plats, kuigi seal pole enam noori peale kasvamas," loetleb mees. Lisaks mängitakse kurni ka Viljandis ja veel siinseal. Väljapääsu näeb Jefremov kolmevõistluse propageerimises.

Samuti teisaldatavates väljakutes, nood on väga populaarsed Venemaal ja Ukrainas. Kiievis näiteks on mängitud kurni isegi Hrešatikul. Milline on Mihhail Jefremovi uus hooaeg? "EM-i pole, sest seda peetakse üle kahe aasta. MM toimub loodetavasti Moskvas," räägib ta tiitlivõistlustest.

Kodumaal on plaanis korraldada Loksal rahvusvaheline kolmevõistluse turniir. Samuti peetakse ilmselt ka noortevõistlus.