Kogukonna turvalisuse eest hoolt kandev mees seisab parajasti aleviku sõlmpunktis, kuhu on paigaldatud neli kaamerasilma. Nõnda avaneb kohaliku kaupluse juurest täielik ülevaade ümbruskonnas toimuvale.

Raudlami sõnul ei olnud ettevõtmise ajendiks kindlasti kuritegevus, kuna sellega üldiselt väga rahulikus Kostiveres probleeme ei ole. "Pigem on videosalvestussüsteemil ennetav funktsioon. Inimesed, näiteks bussipeatuses aega veetvad noored, annavad endale aru, et see alevik on nende kodu ja siingi tuleb puhtust ja korda hoida," selgitab ta.

Ühtne kaameravõrk

Tegelikult hõlmab valve süsteem mitte üksnes aleviku tänavaid, vaid ka äsja renoveeritud koolimaja. "Ümbruskonda on seatud üles 10 kaamerat, aga ka Kostivere põhikooli juures on 10 tükki ning siserumides 12," teab Raudlam rääkida.

Kuuldavasti on valve seadmetel väga tugev kasvatuslik mõju. Kui varem lõhuti midagi ära või tehti ulakusi, siis oli raske süüdlast leida. Pärast uue koolimaja avamist on õpilased ise pöördunud direktori poole ning tunnistanud oma teo üles, sest nad teavad, et varem või hiljem tuleb see videolindlilt ilmsiks.

Raudlami sõnul ei pea Kostivere elanikud privaatsuse pärast muret tundma, kuna salvestatud materjali vaadatakse üksnes siis, kui on alust arvata, et videole on jäänud mõnes väärvõi kuriteos kahtlustatav isik. Ühtlasi tegeleb delikaatse informatsiooni töötlemisega üldjuhul politsei ning salvestistega tutvumisel talletab süsteem alati ka andmeid töötleva inimese nime ja kõik süsteemis tehtavad toimingud.

Kostivere alevikku ja koolimaja hõlmava videovalve süsteemi maksumus on 30 849 eurot. Eelnevalt taotleti toetust ka Leader-programmist, kuid viimaks tasus turvakaamerate paigaldamise eest täies mahus Jõelähtme vald.