Käsitöömeistrid ehk - näpselid - nagu nad iseennast kutsuvad, alustasid oma unistustega aprilli lõpus 2010. Kui Konsumi ruumides tegutsenud käsitööpood tegevuse lõpetas, said Esne Ernitsa ja Piret Kuutoki unistuse täitumine hoogu juurde - vaja teha käsitööühing ja leida oma „pesa", kus oleks nii meistrituba kui tegutseks ka pood.

Sama aasta sügisel otsustasid ettevõtlikud naised asja - loodi MTÜ Kovanäpsel. „Lapse sünnidaatum on väga oluline 26. oktoober 2010, kell 15.46. Sünnihetkel kaalu ja pikkust ei fikseeritud, aga ilmselt oli lapsuke tugev, sest on seni päris jõudsalt kasvanud," meenutab Esne.

Rahvamajast pesumajja

Seejärel hakati kohe unistama oma ruumidest. Hageri rahvamaja juhataja Maria Saarna andis seltsile kasutada pool tuba - 6 m2. Kohe alustari ka projekti kirjutamist, et osta töövahendid: tikkimismasin, kudumismasin, overlok ja kattemasin.

Need mahutati kitsukesele pinnale ja rahvamaja sai mõneks ajaks näpselite pesaks. Koos käidi iga kuu viimasel esmaspäeval, tavaliselt 10-15 naist. Praegu on seltsil 23 liiget. Kohe aga ilmnes ka takistus - Kohila kandi rahva jaoks, kes jala käivad, jäi koht kaugeks.

Idee hakkas hoogsamalt edasi arenema 2012. aasta kevadel, kui Vabaduse 14b majas saadi enda käsutusse endise pesuköögi ruumid „Maja oli väga õnnetus olukorras, aga olime hästi õnnelikud - sellest saab meie maja!" ei varja Esne veel nüüdki rõõmu.

Korraldati talgud, puhastati hoonet seestpoolt, tehti ettevalmistused remondiks. Maja sai väljaspoolt ka uue pilkupüüdvama punase kuue „Nüüd, hiljem tehtule mõeldes olid tööd selles majas justkui harjutus millegiks suuremaks, „sõnas Esne. „Kudumise juures tehakse ju ka enne proovilapp..."

Kuid leping vallavalitsusega oli sõlmitud ainult aastaks ja kindlustunnet sellesse majja jäämiseks polnud. Oma raha alla panna ei riskitud, projekte kirjutada ammugi mitte.

Samal aastal lammutati Kohilas raudteejaama hoone. „Tormasime kohe kohale, et äkki saame mingit ehitusmaterjali, mida Vabaduse 14b juures ära kasutada. Vedasime kaks koormat vanu palke hoiule," kirjeldab Esne.

Selguski, et majal prespektiivi pole: kehvas seisus, ilma vee ja elektrita. Näpselid jäid ootele ja nagu Esne mitmendat korda kordab, mängivad juhused tihti suurt rolli, kui sihid on õigesti seatud. Siht oli ruumil, kus Laur Laanmets arvutiasalongi pidas ja loodeti, et ehk ta kolib mujale. Päris küsima minna ei juletud, kuid kui arvutisalong ettevõtlust laiendas ja Konsumi ruumidesse kolis, oldi hakkamas ja käesoleva aasta jaanuaris sai valda taotlus kirjutatud, et ruumid Kovanäpseli kasutusse antaks. Veel pakuti vallale välja mõte nagu ka Vabaduse 14b puhul, et kui niikuinii majas tegutsetakse, siis, miks ei võiks külalistele valla tegemiste, vaatamisväärsuste ja muu valla eluoluga seonduva kohta infot jagada.

Oma pesa

Vallavalitsusele selline suhtumine sobis ja 1. märtsist alustati tööd uue „pesa" loomisel.

„Teadsime, et see jääb meie koduks pikemaks ajaks. Seepärast tegime tööruumi enda jaoks selliseks, kus on hea olla. Eriti oluline on, et miljöö ja aura oleks hea, siis tulevad ka head mõtted," põhjendab Esne. Ja juhusel oli taas põhjust sekkuda.

Parasjagu avanes uus omaalgatuse programm, mis nägi ette meetmed just majaremondiks ja ahju sisse ehitamiseks. Kirjutati taotlus ja rahastus saadigi. Taotluse maht oli koos 10% omaosalusega 1392 eurot. Esne hindab programmi väga kõrgelt, sest kui rahastust poleks saadud, jäänuks ahi tegemata.

Vald aitas tualeti korda teha, ostis elektrikaablid. Vanast Kohila jaamahoonest saadud palgid kasutati seinte ja mööbli tegemiseks eesmärgiga hoida killuke ajalugu vanast ja armsast jaamahoonest alles. Kogu töö aga tehti tasuta - vabatahtliku töö tunde kogunes umbes 860.

„Väga hea meel on, et pered aitasid palju kaasa," tunnustab Esne ja nimetab need, kes lisaks seltsi oma liikmetele veel kõige rohkem abis olid: Rein Kuutok, Toivo Ernits, Herbert ja Albert Kuutok, Esper Ernits, Kalju Unger. Maja remontimisel ja sisutamisel toetasid lisaks Kohila Vallavalitsusele ja KOP-ile veel Vesiroos OÜ, Ivo ja Kersti Kuus, Prillimäe lasteaed, Männi lasteaed, Kohila Noortekeskus, Kohila Turvakeskus, Urve Jaanimägi. Abiks oli ka Norra käsitööselts Sirdal Husflidslag, kes kinkis kahed kangasteljed ja raha maja ehituseks. Kauni vöömustri joonistas maja otsaseinale Meelis Vainoja.

„Mulle teeb väga head meelt koostöö vallavalitsusega, sest kui jutt algas meil vihmavett läbilaskva katuse lappimisega, siis lõppes see sellega, et maja sai päris uue katuse ja seinad on ka ilusad - majal on teine ilme ja haarab pilku," kiidab Esne.

Järgmine unistus - arvuti

Uued sihid on juba ka seatud, vaja on soetada arvuti, millega tikkimismustreid kujundada.

Tikkimismasinaga saab õmmelda meenekotte, kingitusi, logosid. Siiani on seda tehtud tasuta, st õmblejad pole oma töö eest sentigi palka saanud, kogu teenistus on läinud seltsi ja maja hüvanguks. „Tegelikult on Näpseli maja Kohila rahva ühisprojekt, sest kui kirbukal inimesed ostsid MTÜ Kovanäpseli välja pakutud asju, siis see tulu läks kõik maja korrastuseks," võtab Esne kokku.

Arvuti soetamisega täituks veel üks unistus - koguda kokku kõik Hageri kihelkonna vanad mustrid, need digitaliseerida ja ka internetis kättesaadavaks teha. Samuti võimaldaks arvuti kasutamise võimalus jagada soovijaile Kohila valla kohta teavet.

Näpseli maja kohe kutsub läbi astuma. Seal on mõnus bussi oodates juttu puhuda ja kel huvi, ka käsitööraamatuid sirvida. On ju käsitööraamatukogu nagu ideepank, mida käsitööalaste ajakirjade ja materjalidega pidevalt täiendatakse. Kui kodus sellist kirjandust enam ei vajata, siis võib Näpseli majja ära anda - seal võetakse see hea meelega vastu.

Kuigi maja pidulik avamine toimus 13. septembril, avatakse igapäevaselt uksed oktoobris.