Mina nimetan oma igapäevast abilist lihtsalt Elmo, sest nii on talle ka uksele kirjutatud. Kuidas siis see aasta läinud on - kõik neli aastaaega on üle elatud, nii suve soe kui ka talve külm, hanged ja jäised aknaklaasid. Vormsi tingimustes on Elmo väga hea variant, paraja suurusega, hea läbivusega nii lumest kui porist.

Oleme koos sõitnud laeva peal, mööda põldu, üle jäätee ja saanud seni hakkama ilma kinni jäämata ja kõrvalise abita. «Nagu päris auto kohe» on mõni heatahtlikult öelnud ja esialgsest võõristusest elektri ees on ka üle saadud, kel on olnud asja temaga sõita, pole igatahes teda maha teinud.

Autod on omavalitsustele antud 5 aastaks, nii et järgmisd neli saame veel sõbralikult koos eksisteerida. Veel tahaksin peatuda sellise vahva koosluse, nagu seltsing «Vormsi pensionärid», juures.

Viimastel aastatel on pensionäride ühendus muutunud väga aktiivseks, tahetakse sõita saarelt välja, käia, näha... nad on oma tegemistest ka ajalehe veergudel aru andnud ja need on olnud tõeliselt vahvad ettevõtmised, kuhu ka mind on kaasa võetud. Hea, et vallavalitsus on nende tegevusele leidnud ka rahalise toe.

Tänud esinaisele Helle Rinnakule organiseerimiste ja plaanide tegemiste eest. Siinkohal tahaksingi kogu seltskonda omakorda tänada vahvate Mardilaada külastuste, üheskoos puukoolis istikute ostmise ja näitusel käimiste eest, samuti eluliste tarkuste jagamise eest. Ning need kes veel ei ole meie aktiivsete eakatega ühinenud, siinkohal üleskutse: tulge kindlasti teisipäeviti Hullosse külakeskusesse kokkusaamistele, nii rikkalikku koogi ja suupistete lauda Vormsil kuskilt mujalt ei leia.

Natuke tahaksin ka Euroopa Liidu toiduabist kirjutada. Nimetatud toiduabi kogus on aastatega üha suurenenud.

Mäletan kui oma esimesel tööaastal tõin väikese autoga vallamajja kabineti nurka mõned kastid makarone, nüüd on see kogus tõusnud 3,5 tonnini. Toon lihtsalt võrdluseks, et Haapsalu linnas on see kogus vastavalt 5,5 tonni. Muidugi oleks lihtsam olnud tellida nii nagu Haapsalu tellis: iga kuivainet 1 kg inimesele, kuid kui oli võimalik saada rohkem, siis nii sai ka tehtud, olgugi, et sellise koguse laialijaotamine ei ole mitte kerge töö.

Siinkohal aga tänud teile kõigile, koostöö eest, kes toiduabi said. Tõepoolest oli tunduvalt lihtsam nende tonnidega hakkama saada, sest te kõik olite kokkulepitud ajal kokkulepitud kohas - oma külade bussijaamades, kärud kaasas, et oma kilod koju transportida.

Suur eelis on ka see, et meil saarel on selline auto millega ühe korraga kogu abi mandrilt ära tuua ja vallavalitsuse poolne võimalus kasutada ruume, kus siis viimane abi jagamine läbi viia.

Tegelikult on Vormsi vald tervikuna sellest abist kõvasti võitnud, sest on inimesi, kes on oma osast loobunud ja seega on osa toiduabist saanud ka kooli ja lasteaia söökla, nii et kaudselt on see abi jõudnud pea iga Vormsi pereni.

Kui midagi väga kardinaalselt ei muutu ja Euroopa Liit seda abi ikka annab, saame ka järgmisel aastal seda kasutada.

Sügis on kätte jõudnud ja pea see talvgi ei tule. Hoiame ikka üksteisega kokku, anname teada, kui keegi kuskil abi vajab ja lahendame koos ettetulevad probleemid.