"Pean muidugi kahetsusväärseks, et VTK-l ei õnnestunud luua kodanike valimisliitude ühisnimekirja – praegu on oht, et hääled hajuvad," lisas Kivirähk.

"Suure koalitsiooni" sündimise kaalukeeleks oleks Kivirähki sõnul just see, kui kolme opositsioonilise parlamendierakonna kõrval ületaks valimiskünnise ka mõni neljas jõu. Ta tõi näiteks VTK kõrval ka Tallinna Rohelised või EKRE.

"Loomulikult säilib ka sel juhul risk, et valimised võitev Keskerakond suudab oma paati meelitada mõne teise erakonna," rääkis Kivirähk. Ta möönis samas, et nelja poliitilise jõu vahel koalitsiooni sõlmimine on kahtlemata keerukam ülesanne kui Keskerakonnal ühe võimupartneri leidmine.

Keskerakonna suurimas häältesaagis ei kahtle keegi

Keskerakonna suurimas häältesaagis pole Kivirähki sõnul ilmselt kellelgi kahtlust. "Küsimus on vaid, kas nad saavad volikogus absoluutse enamusi või mitte," lausus ta.

Kivirähki sõnul ongi Tallinnas võimalikud kolm erinevat varianti. Esimese puhul jätkab ametis praegune keskerakondlik linnavõim.

Teisel juhul jätkab Keskerakond võimul koalitsioonis mõne teise erakonnaga, kelleks kõige tõenäolisemalt on kas Reformierakond või Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE).

Kolmas valimistulemustest sõltuv võimalus on see, et ülejäänud valimisjõud moodustavad "suure koalitsiooni" ja tõrjuvad Keskerakonna võimult.

"Kõige halvem variant oleks kahtlemata esimene, sest ühe erakonna liiga pikalt kestev ainuvõim on kahjulik demokraatiale ja seeläbi ka linna arengule," tunnistas Kivirähk.

"Sama näeme tegelikult ka riigi juhtimise juures, kus on praegu võimul küll kahe erakonna koalitsioon, mis on aga kestnud juba liiga kaua, tuues enesega kaasa stagneerumise ja uute ideede nappuse," lisas Kivirähk.

Pettunud valijad jäävad kõrvale

Kivirähk on arvamusel, et ainult Reformierakonna, IRL-i ja SDE valijate aktiivsusest ei piisa, et Keskerakonna üldvõitu Tallinnas väärata.

"Eestis on paraku palju inimesi, kes on erakondades ja poliitikutes lõplikult pettunud," nentis Kivirähk. "On üsna rumal kutsuda neid üles hääletama kellegi poolt kolmest suurest Keskerakonnale vastanduvast erakonnast – ka need erakonnad on oma renomee valijate silmis suuresti maha mänginud. Pigem jääb selline valija hoopis valimistest eemale."