Kõige aktiivsem Reformierakonna väljavahetaja on kummalisel kombel hoopis nende koalitsioonikaaslane IRL, mille linnapeakandidaat Margus Tsahkna ei tee sellest soovist mingit saladust.

"See, et reformierakondlased kardavad Tartu linnapea kohta kaotada, vastab tõele. Ega muidu ei oleks tehtud meeleheitlikku pingutust veel viimases volikogus toorest Tartu bussijaama planeeringut läbi suruda. Ma kandideerin Tartu linnapeaks, kuna olen kindel, et Tartu linnajuhtimine vajab vahetust - tartlaste huvides on endale saada uus linnapea," teatas praegu riigikogu liikmena töötav Tsahkna.

"15 aastat linnapea kohta hoidev Reformierakond on sellest väsinud, puudu on värsketest ideedest ja julgusest suurelt tegutseda. Seda tunnetavad ka tartlased, kuna nii madalat toetust ei ole Reformierakonnal kunagi varem olnud. Kellega me koalitsiooni teeme, sõltub valimistulemustest ning enne valimisi selliseid kokkuleppeid sõlmida ei saa. Me ei tegele laskmata hundi naha jagamisega," kinnitas Tsahkna.

Kokkuleppe puudumist Reformierakonna kukutamiseks kinnitas ka Keskerakonna linnapeakandidaat Aivar Riisalu. "Neile kuluks see ära," lausus Riisalu mürgiselt, viidates kahe aasta tagusele otsusele Tartu võimukoalitsioonis Keskerakond IRLi vastu vahetada. Selles otsuses süüdistas Riisalu peaminister Andrus Ansipit.

Tartu on ühe omaniku linn?

"Tartu suurim häda on, et teda juhitakse Tallinnast, mitte Tartust," lausus Riisalu. Kuna Keskerakond oli kümme aastat Tartu valitsemise juures, ei soovinud Riisalu sealse Reformierakonna valitsemist liiga karmide sõnadega kritiseerida. Siiski pole Tartus tema sõnul kõik korras.

"Tartus ei ole ju väga kauge minevik, kui prefekt Aivar Otsalt teisitimõtlejad metsa viis, puu külge kinni sidus ja püstoli suhu pistis. Seda me kipume ära unustama. Mina olen lõõpinud, et tore on elada omavalitsuses, kus omanik on välja kujunenud. Tartus on linna omandisuhted selgelt välja kujunenud, seal ei ole vastu haukumist," rääkis Riisalu.

Viimane plahvatus oli tema sõnul bussijaama teema, kus reformierakondlasest ärimees Neinar Seli otsustas Tasku keskust laiendada ja pole selge, mis bussijaamast saab. Kunagi lepiti tema sõnul kokku, et bussijaam peab säilima ja kui ei säili, oli lepingusse lisatud trahvid. Need trahvid kadusid ootamatult kuhugi.

"Tartus saab nalja palju. Tartu kuvand on, et see on ühe ärigrupi linn. Mul on etteheide Keskerakonnale, kuidas nad lasksid sellel kõigel sündida. Tahan seda tulevikus muuta, aga minevikus väga palju ei sobra. Lõunakeskuse ärigrupp on valed ettevõtjad ja nende liiklusskeem Lõunakeskusesse tehti selline, et tuhanded inimesed riskivad iga päev eluga, ületades Tartusse tagasipööret tehes kaherealist Elva maanteed. Sellist liiklusskeemi sellise turuosaga keskusele üks normaalne linnavalitsus ei tee, aga Tartus tehti," kritiseeris Riisalu.

Sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Heljo Pikhof lisas omalt poolt, et koalitsioone ei looda enne valimisi ja koalitsiooniläbirääkimised algavad valimiste järel. Tema sõnul on nad valmis koostööks nende poliitiliste jõududega, kellega koos õnnestub tulevases Tartu linnavalitsuses ellu viia sotsiaaldemokraatide jaoks olulisi põhimõtteid ja algatusi.