Järgnevad näited pole minu fantaasia vili, vaid on Narva elanike nähtu ja kogetu. Kuna rääkimine võib maksta Narvas töökoha, pole sarnased juhtumid kiired jõudma politseisse või meediasse. Järgnevalt paar drastilist näidet nendest valimistest:

Lasteaia juhataja kohustas eelvalimiste ajal töötajaid hääletama  linnaametniku poolt ja  telefonitsi  hääletamisest ette kandma. Narvas ei ole saladus, et võimu teostavatele ametnikele mittekuuletumine viib repressioonideni ning koondamine on üpriski tavaline. Laiem avalikkus ehk mäletab paari aasta tagust juhtumit, kui Narvas vallandati eestimeelne Narva kesklinna gümnaasiumi direktor, kuna kool ei protesteerinud eestikeelsele õppele ülemineku vastu.

Teine näide nende valimiste eel pärineb ühest Narva koolist, kus teise klassi õpilane tuli koolist ja rääkis vanematele, et õpetaja käskis neil  hääletada kooli direktori poolt, sest muidu pandavat kool kinni.

Samuti on jõudnud minuni lugu sellest, kuidas linna tippametnik  pani ühiselamu elanikud valiku ette: kas kõik hääletavad üksmeelselt  elektroonselt tema arvutis tema poolt ja ühiselamu saab uued aknad või külmetatakse talvel edasi. Sarnaseid näiteid on minuni jõudnud kümneid.

Kohalikku võimukoalitsiooni raputab aga skandaal Kreenholmi Gümnaasiumis, kus direktor  on maksnud enda abikaasast õpetajale Eesti rekordpalka - 1700 eurot kuus.

Sahkerdamine Narvas on paljude ausate inimeste hinnangul üle igasugune piiri läinud. Selle vastu võitlemiseks asutas Kaevurite ja Energeetikute Sõltumatu ametühing ausate valimiste fondi, mis pakub häälteostjate ja -võltsijate väljaandmise eest kuni 1500 eurot vaevatasu.

Häälte ostmine, survestamine ja hirmutamine on muutunud Narvas igapäevaseks, kuna kohalikul võimul erilisi saavutusi pole, mille najal ennast kiita oleks. Eelmiste valimiste programm on täitmata,käesolevate valimiste programmi pole aga avaldatudki. Põhiliselt lõigatakse läbi linte viimastel kuudel valminud ja tühjalt seisnud ehitistel.

Aeg näitab, kui paljud narvalased hääletavad ülemuste käskude järgi.  Või on ehk Narva ärkamas ja üha suurem osa inimesi julgeb hääletada oma enda nägemuse järgi.