„Aga erandit me ei tee, tunneme siis inimest kuitahes hästi,“ rääkis Noarootsi valimiskomisjoni esimees Maie Lilleorg. Teisiti öeldes võtab komisjon kõiki valimispäeval nagu võõraid. Muidugi toob see kaasa ka pahameelt.

„Teisiti me ei saa, hiljem võib nii kogu meie töö kahtluse alla panna,“ märkis Lilleorg. Hea külg on see, et kui komisjoni töötajad dokumente vaatavad, siis juhivad nad lahkelt tähelepanu, kui kehtivusaja lõpp on väga lähedal ning see tuleb vahel inimesele suure üllatusena.

Taebla valimisjaoskonnas läkski ühel inimesel nii napilt, et ID-kaart aegub teisipäeval. On olnud ka neid, kel tulnud koju mõne teise dokumendi järgi minna.

Paliveres asuva Lääne-Nigula valla valimisjaoskonna nr. 2 komisjoni esimees Urve Tabri ütles, et on aastaid seda tööd teinud ning teab, et jaoskondades ollakse väga korrektsed. „Teades, kuidas meie ja meie lähiümbruse komisjonid töötavad, siis tunduvad kõik võltsimiskahtlustused veidrad. Komisjonis ollakse ikkagi väga punktuaalsed,“ sõnas ta.

Martna valimiskomisjoni esimees Enno Heinaste ütles, et varasemalt oli võimalus ka erakondade vaatlejatel jaoskonnas olla ning ka nimekirju näha. „Praegu seda võimalust enam ei ole, kuid siis oli küll ühe erakonna esindaja siin kohal ja uuris isegi inimeste allkirjad läbi, et näha, kas ühe pere inimene pole mitme eest hääletanud.“

Täna tuli Martnas uuele dokumendile järgi minna ühel inimesele, kes õnneks elas lähedal. „Midagi ei ole teha, võime küll inimest väga hästi tunda, kuid see ei loe,“ kinnitas Heinaste.

„Olen vahel inimesele lausa öelnud, et ma ei tunne sind!“ ütles Ilmar Aasna Oru valimiskomisjonist. Inimesele see ei meeldi, aga meelde jääb ning kel korra dokument maha jäänud, seda järgmisel korral naljalt ei unusta.