Kiili oli neljast vallast ainuke, kus varem polnud korraldatud jäätmevedu. Mäletatavasti läks pankrotti eelmine vedaja, VSA, ning vallaelanikud valisid endale ise uue vedaja. Seetõttu on nüüd Kiili vald olnud teistest püüdlikum, et elanikke nõustada ja abistada ütleb Tõnu Tuppits. Kiili oli ka ainuke koht, kus toimus enne oktoobrit kohalik infopäev.

Ka koostöö valla ja HÜKi vahel on olnud hea, Kiili vallavalitsusest on tulnud palju täpsustavaid ettepanekuid. "Vald suhtleb elanikega tihedalt, siit jõuab mulle infot rohkem kui mujalt," ütleb Tuppits.

Aadresse lisandub

Kuidas on esimene kuu möödunud? Tõnu Tuppitsa sõnul on Kiili vallas suurimaks mureks olnud puudulik aadresside nimekiri. Neid lisandub siiani jooksvalt, neli-viis nädalas. Vald pingutab omalt poolt, et esitada kõigi jäätmevaldajate (ehk majapidamiste, kus prügi tekib) nimekiri Eesti Keskkonnateenustele.

"Probleemid saavad alguse juba sellest, et mõned elanikud, kes on ära kolinud või juurde tulnud, pole sellest vallavalitsusele teada andnud," selgitab Tuppits.

Kellel on jäätmeveoga liitumise kohustus, kuid ei ole saanud lepingut, peaks ühendust võtma Eesti Keskkonnateenuste klienditeenindusega või vähemalt vallale teada andma.

Number konteinerile

Teine puudus, mis eriti puudutab uuselamurajoone, on majadelt numbrite puudumine. Kui inimene ise vaevalt et majaga eksib, siis prügiauto juht, kes pole kohalik, ei suuda kõhutunde järgi maja aadresse kindlaks teha. Ja kui ongi number majal, siis pole see mõnikord kinnitatud maja sellesse külge, kust läheb tee või kus asub konteiner.

"Keskkonnateenused on välja pakkunud, et nad annavad klientidele soovi korral kleebised, kuhu igaüks saab oma majanumbri peale kirjutada ja selle konteinerile kleepida," ütleb Tuppits.

Esimesed emotsioonid korraldatud jäätmeveost on siiski positiivsed. Hind on sobiv ning neid, kes liituda soovivad, tuleb aina juurde. Nüüd jääb üle oodata esimest arvet.

Eesti Keskkonnateenustega kestab leping 31. detsembrini 2015. Kui kõik on rahul, on võimalik lepingut aasta võrra pikendada.