2014. aastani on Silbergil sõlmitud 0,5 koormusega tööleping Maaülikooliga, tegev on ta ka Euroopa Liidu struktuuris.

2010. aastani kuulus Silberg Rahvaliidu ridadesse. Kose volikogu liige oli ta ka eelmisel tööperioodil. Tänavustel valimistel kogus Silberg 84 häält, mis oli valimisliidu Meie Vald Kose teine tulemus.

Nüüd on Kose vald ühinenud Kõue vallaga. Ühendvalda ootavad ees uued väljakutsed. Kose Teataja uuris Silbergilt, kuidas kulgesid koalitsioonikõnelused ja millisena näeb ta tulevikku.

Kuidas võimuliidu moodustamine kulges?

Konsultatsioonid käisid valimiste eelselt ja järgselt erinevate osapooltega. Koalitsioonilepingu sõlmimisel sai määravaks valimislubadus korraldada vallavanema valimiseks konkurss.

Kas koalitsioonileping näeb ett e muutusi võimuliidu moodustanud osapoolte valitsemisplaanis või lubadustes?

Jah, mõningaid muutusi tuli teha mõlemapoolselt, kuid eelkõige keskendusime ühisosale, milleks on Kose valla kolmele aktuaalsemale põhiprobleemile lahenduste leidmine. Need on avatud ning kaasava vallajuhtimise kujundamine, ühinemislepingu täitmine, haridus-, kultuuri- ja sotsiaalküsimuste lahendamine parimal viisil.

Millised väljakutsed seisavad ees, arvestades et vald on suurem kui varem?

Järgneva nelja aasta jooksul on üheks olulisemaks väljakutseks kujundada üks ja ühtne vald - Kose vald. Ei ole enam teie-meie valda, vaid ainult ühised eesmärgid ja ühine panus aitavad valla arengule kaasa.

Teid valiti volikogu koosseisu enamuse poolt volikogu esimeheks. Mis on tähtsaimad probleemid, millega volikogul lähitulevikus silmitsi seista tuleb?

Esmalt tuleb välja töötada konkursi tingimused ja korraldada vallavanema kandidaadi leidmiseks konkurss ning seejärel tagada vallavalitsuse mõistlik ja tõhus töö.

Edasi on vajalik moodustada ja komplekteerida vallavolikogu alalised komisjonid ning kaasata valla arendamisse erinevad huvigrupid.

Kas võimalikud vallavanema kandidaadid on teada?

Ei ole teada, sest vallavanema kandidaadid selguvad alles konkursi käigus.

Millal uus vallavanem tegutsema asub?

Kõigi eelduste kohaselt pärast novembrikuu korralist volikogu.

Kuidas vallavolikogu esimehe töö Teie isiklikku ajakava muudab? Kas olete endiselt Brüsselis tegev?

Volikogu tööga olen juba aastaid tegelenud ja isiklikku ajakava vastavalt vajadusele kohandanud. Jah, jätkan Euroopa Liidu Regioonide Komitee fraktsiooni Euroopa Allianss esimehena. Euroopa Liidu üleste teemadega tegelemine annab võimaluse näha kohalikke teemasid teises valguses ning leida paremaid lahendusi elu edendamiseks Kose vallas.

Kus on Kose vald nelja aasta pärast?

Neli aastat on piisavalt pikk aeg kavandatud muutuste elluviimiseks. Usun, et valla juhtimine on muutunud läbipaistvamaks ja kõigil soovijail on olnud võimalus osaleda vallavolikogu otsuste ett evalmistamisel ning elluviimisel.

Aga selle kõige aluseks on koostöö ja tahe midagi ühiselt meie valla jaoks ära teha.