"Umbes aasta tagasi tegi loodus meile imelise kingituse ning meie perre sündis armas tüdrukutirts. Väiksekest oma kätel unele kiigutades hakkasid jalad iseenesest tantsusamme looma. Pehmete sammude, kiigutuste ja keerutustega tantsimine, saateks Tuulepuu "Hällilaul", mõjus pisikesele tõepoolest uinutavalt. Siit saigi alguse tantsu „Unele kiigutades" loomislugu," ütles ta.

"Lapsed, kes mähitud nukkudega mängides kujutavad emaks olemise rõõme ning muresid või nuku eest hoolitsedes väljendavad hoopis igatsust oma ema sooja ja hella kallistuse järele. Emad, kes mõtlevad aegadest, mil tütreke veel pisike sülelaps oli ning sooviksid nüüdki oma suureks sirgunud last rohkem kaisutada... Vanaemad, kes ootavad, millal saaks taas oma kallist lapselast kätel hoides unele kiigutada. Vanaemad, emad, lapsed, lapselapsed...igaühel neist on selles tantsus isemoodi lugu jutustada, " ütles tantu looja

Tantsu "Unele kiigutades" esitas Moostes Jõgevahe Pere naisrühm kaheteistkümne tantsijaga üheskoos Jõgeva Muusikakooli tantsurühma Pärlid kaheksa tantsijaga. "Tants on loodud käesoleva aasta kevadel-suvel. Tantsijatele hakkasin õpetama tantsu septembri alguses, sest 1. oktoober oli konkursi videovooru tähtaeg," rääkis Ave Lääne.

Pärimuse Päitsed on unikaalne loominguline konkurss, kus esmakordselt osalesid rahvamuusikast inspiratsiooni saavad muusikud  ja traditsioonilist rahvatantsu uue seadega rikastavad koreograafid.