Kogumik sisaldab paremiku tema käsikirjadest ja artiklitest. Need kajastavad põhiliselt Ida-Virumaa kultuurilugu, kuid kuna A. Martina elutee on teda viinud tööle ka Kaukaasiasse, saame raamatust teada ka Kaukaasia eestlaste elust.

Raamatu trükkimist toetasid: Eesti Kultuurkapital; Mäetaguse vald; Vaivara vald; Jõhvi vald; Iisaku Muuseum ja Iisaku Muuseumi Sõprade Selts Trükis „Kingumetsa-taadi pajatused" sisaldab Enno Kingumetsa (sünd 1931) kogutud legende jt rahvapärimusi. Enamuse neist on jutustanud tema vanaema või teised vanemad külainimesed. Varem pole neid pärimusi trükis avaldatud. Trükise lõpuosas on ka mõned E. Kingumetsa luuletused. Raamatu trükkimist toetasid: Virumaa pärimuskultuuri programm; Illuka vald ja Iisaku Muuseum.

Eesti territooriumil on palju kohalikke erijoontega rahvakultuure. Paljud nendest erinevustest on alguse saanud juba muistsest hõimuajast ning kajastuvad nii keelemurrakus, arheoloogilistes leidudes kui ka hilisemas materiaal-kultuurilises ja vaimses kultuuris. Kihelkondlikud eripärad on eriti silmatorkavad rahvariietes ja rahvakultuuris.

Üheks selliseks eriliseks paigaks on Iisaku segaasustusega piirkond, kus elasid poluvernikud (poluvertsikud). Raamat „Iisakumaa poluvernikud" tutvustab poluvernikute kultuuri ja elu-olu. Raamatu kolmandat kordustrükki ja lauamängu „Poluvernikute pulmalugu" rahastasid Kohalik Omaalgatuse Programm ja Iisaku Muuseumi Sõprade Selts.