e-lasteaia looja Hannes Raimets Lagedi koolist
Hannese sõnul võivad lasteaiaõpetajad nüüd paberikaustad unustada, kuhu on koondanud seni kõikvõimalikke arvestusi ja tabeleid laste kohalkäimiste kohta. Kaustikutesse kirjutamise asemel saab sisestada andmed nagu e-riigile kohane vastavasse programmi ja kõik sissekanded on erinevate kaustikute asemel kättesaadavad ühest kohast.

Lapsevanem saab e-lasteaeda sisse logides näha oma lapse arengut ja tegemisi lasteaias ning samuti suhelda kasvatajaga.

E-lasteaia looja, Lagedi kooli IT-juht Hannes Raimets, kes esindab e-generatsiooni põlvkonda, lubab, et aasta lõpuks on süsteem testimiseks valmis programmeeritud ja esimesena saab omale e-lasteaia Lagedi lasteaed. Seejärel saavad e- lasteaia kõik teised Rae valla lasteaiad ning valmis ollakse süsteemi lülitama, sarnaselt nagu e-kooligi puhul, kõik Eesti lasteaiad, mida kokku on üle 400.

Paratamatult on infovahetusteenuste tulevik seotud internetiga. Raimets leiab, et e-lasteaed on ajaga kaasas käimine, sest internetikasutajate osakaal kasvab. 16-74 aastaste vanusegrupis oli möödunud aasta andmete põhjal internetikasutajaid 76,4 %.

 „Küsisin Lagedi lasteaia nelja rühma vanematelt, kas nad kasutaksid e-lasteaeda igapäevaselt. Tagasi tuli vastus pooltelt vanematelt ja 69% arvas, et see on neile vajalik ja 4 % leidis, et ei ole, ülejäänud vanemad olid seisukohal, et võib-olla," meenutab Raimets.

Lagedi kooli IT-juht toob esile e-lasteaia võimalustest veel sellegi, et tulevased koolijütsid ja nende vanemad saavad e-lasteaiast omale kaasa digitaalse mapi, kus kirjas lapse arengulugu. „Praegu antakse lapsevanematele tagasisidet peamiselt suuliselt, kuid ka paberil tagasisidet selle kohta, kuidas toimub lapse areng, aga haridus ja teadusministeeriumiga koostöös jõuame e-lasteaias selleni, et iga vanem näeb oma lapse arengut ka e-lasteaias ja süsteem väljastab ka koolivalmiduskaardi."

E-lasteaia tuleviku väljavaadete hulka kuulub ka e-lasteaia äpp, mis võimaldab lapse puudumisest teada anda mobiili kasutades. „Kuid äpp ja koolivalmiduskaart on e-lasteaia II etapi tööd", resümeerib Lagedi kooli IT juht Hannes Raimets, kes lubab, et II etapp ei jää kaugesse tulevikku.