See oli minule natuke ootamatu, et vallavanemaks sain, algul ma sellele kohale ei mõelnud. Nii et mõtted vajavad veel settimist. Võin vaid öelda, et eks tuleb hakata neid ülesandeid täitma, mis vallavanemal on.

Olete juba kümmekond aastat abivalla­vanemana töötanud. Nii et väga võõras see töö ei ole?

Jah, olen olnud küll abivallavanem, kuid juba tükk aega pole ma otsuseid vastu võtnud. Ma olin küll nende inimeste hulgas, kes ütlesid sõna sekka, kuid ei otsustanud, sest ma ei kuulunud nii-öelda eelmise vallavanema inimeste ringi.

Mida tahaksite vallavanemana Mäetagu­sel ära teha?

Konkreetselt ei oska öelda, mida teisiti teha. Viimasel ajal on minu hinnangul olnud vallavalitsuse ametnike töö häiritud, mistõttu pean esimeseks ülesandeks meeskond taas tööle panna. Oluline on, et igaüks teab, mida ta peab tegema, viimasel ajal jäi just see pool rohkem poliitiliste kemplemiste varju. Aga tegelik olukord on ikkagi selline, et tuleb tööd teha valla arenguks.

Olete ehituse asjatundja. Viimasel ajal on Mäetagusele kerkinud mitmed uued ilusad hooned.

Ehitatud on palju ja üsna kiiresti. Kindel on see, et peame lahendama küsimuse, kuidas neid hooneid edaspidi hallata. Esialgu on see veel lahtine.

Praegu enam nii palju ehitust planeeritud ei ole. Kavas on küll ühe kortermaja ehitus noorte inimeste tarvis ja mõnede väiksemate asjade rajamine, nagu näiteks kergliiklusteede tegemine, aga nii suurejoonelisi ehitisi enam plaanis pole.

Kuidas olete rahul viimasel ajal valmi­nud ehitiste kvaliteediga?

Minu meelest ei ole praegu kehtiva riigihanke korra alusel ehitamine eriti mõistlik, sest hankeid võidavad valdavalt kõige soodsama pakkumise teinud, sellest probleemist on ka mujal räägitud.

Aga nende hoonete puhul, mis Mäetagusel on sel sügisel valminud, pean ütlema, et Tetra on viimasel ajal üks positiivne nähtus ehituses. Müts maha Harju Ehituse ees. Kõik sujus sellel objektil üldjoontes hästi. Mida aga ei saa öelda käsitöömaja valmimise kohta. Käsitöömaja on näide sellest, mis saab siis, kui eri ametkonnad suhtuvad oma töösse ükskõikselt. Tuleb tunnistada, et selle objekti juures on kõik osapooled mingil määral mööda pannud. Selge on ka see, et muinsuskaitse all oleva hoone renoveerimine on keerulisem ja kallim kui uue ehitamine. Arvan, et kõiki vanu hooneid pole mõtet tänapäevaseks teha. Üks muinsuskaitse ametnik on öelnud, et ka varemed on ilusad.

Uue ehitus on muidugi odavam, ilmekas näide on siinkohal Tetra. Kui oleksime hakanud vana poehoonet taastama, oleks see olnud kallim ja tulemus halvem.

Volikogu otsustas, et vallavalitsus saab olema viieliikmeline. Kes need liikmed on?

See selgub volikogu järgmisel istungil, 12. novembril. Ma ei avalikusta neid nimesid enne. Eks meie vallas ole palju tegusaid inimesi, niisamuti võivad vallavalitsuse liikmed ka teistest omavalitsustest olla. Olen kindel, et saame kokku töövõimelise vallavalitsuse.
_________________________________________________________

Konstantin Kaus

Pärit eesti õigeusu preestri perekonnast, sündinud viienda lapsena. Lõpetanud Tallinna ehituse ja mehaanika tehnikumi arhitektuuri erialal ning Tallinna polütehnilise instituudi ehituse erialal. Töötanud Mäetaguse vallavalitsuses kümme aasta abivallavanemana. Kandideeris volikogusse valimisliidu Kodupaik nimekirjas.