Volikogu aseesimees Ain Rego sõnas, et nad on tõepoolest  kaalunud ka konkursi korraldamise võimalust: "Aga praegu tundub mõistlikum vallavanem nüüd ja kohe ära valida, pealegi on  meie nimekirjas selleks sobiv kandidaat olemas."  

Volikogu esimees Kingsep ütles, et seadus lubab vallavanema  leidmiseks ka konkursi teha, ent tema hinnangul ei ole mõtet  vallavanema valimisega venitada, sest aasta lõpp on peagi käes  ja eelarve tuleb vastu võtta. Pealegi peab vallavalitsus kiiresti  tööle asuma, sest praegu on koosseisust puudu arendusnõunik,  majandusnõunik ja abivallavanem.  

Vallavanema kohale oli esitatud kaks kandidaati: valimisliit  Kodupaik esitas oma nimekirjas kandideerinud Konstantin Kausi  ja valimisliidu Karu liige Tamara Zubkova esitas omalt poolt valla vanema kandidaadiks Karu juhtfiguuri Andrus Aameri.  Volikogu salajasel hääletusel valiti häälte enamusega - 7:2 -  vallavanemaks Kaus. Kaks saadikut ei andnud oma toetust  kummalegi kandidaadile.  

Volikogu juures töötavad viis komisjoni, millele volikogu  valis juhid. Revisjonikomisjoni juhiks sai opositsioonis oleva  valimisliidu Karu esindaja Andrus Aamer, sotsiaal- ja tervis hoiukomisjoni valiti juhtima Liivi Sootalu, hariduse- ja kultuurikomisjoni etteotsa valiti Rene Kundla ning eelarve- ja arengu komisjoni juhiks Veljo Kingsep. Juhita jäi keskkonnakomisjon,  sest selle esimeheks pakutud kandidaat Marek Peet sai kaks  toetushäält ega osutunud seetõttu valituks.  

Volikogu esimees Kingsep ütles, et keskkonnakomisjoni juht  valitakse siis, kui volikoguga liitub Konstantin Kausi asendus liige. Nimekirja järgi peaks see olema Rainer Kuldmaa.  Volikogu otsuse kohaselt on Mäetaguse esindajateks Ida-  Virumaa omavalitsuste liidus vallavanem Kaus ja volikogu esi mees Kingsep.  

Novembri järgmine volikogu istung toimub 12. novembril,  siis valitakse komisjonidele aseesimehed ja pannakse kokku  komisjonide koosseisud.