"Tegelikult on ju vastupidi. Kool on lahti, postkontor on lahti, lasteaed ootab lapsi kuni ühel hetkel avastatakse ehmatusega, et pole enam kirjasaatjaid või koolilapsi ja tuleb uksed kinni panna. Pärnumaal püstitati selles osas tänavu ka omamoodi rekord – kool jäi, aga õpilasi pole. Avalik sektor on praegu siin sabas sörkija ning lahkub viimasena. Kui kõik teised on läinud, siis avalik sektori kustutab tule.

Mis on siis selleks liikumapanevaks jõuks? Otsused tehakse enamasti töökoha ja –võimaluste järgi. Üheks peamiseks väljakutseks, mis meil järgnevatel aastatel ees seisab, ongi tõmbekeskuste tugevdamine selliselt, et tekiks reaalne võimekus tegeleda ettevõtluskeskkonna arendamisega ja aidata kaasa töökohtade loomisele piirkonnas.

Seda näeme juba täna ka Pärnumaal, kuidas tugevad keskused mõjutavad lisaks seal elavate inimeste elule tegelikult palju suurema piirkonna elukvaliteeti. Võib isegi öelda, et maal on hea elada, kui lähedal on tugev linn. Maainimestele ei meeldi seda kuulda, aga nii see paraku on."

Pikemalt saab sellest, mida minister Kiisler arvab rahvastiku ümberpaiknemisest, kohalikest tõmbekeskustest ja ettevõtlusest lugeda tema blogist.