Ettevõtmise ühe eestvedaja Kristjan Lauritsa sõnul panustasid majapidamised erinevalt, vastavalt võimalusele. "Üldiselt olid keskmised panused majapidamise kohta 1500 või 2000 eurot, kaks majapidamist panustas umbes 3500 euroga," ütles ta.

Oli ka majapidamisi, mis ühisrahastamisega ei liitunud. Nii jäi Lauritsa sõnul tee-ehitusest välja Ristiku ja Allika tänava ülemine ots, kuna "kriitiline arv elanikke ei tulnud rahakogumisega kaasa".

Külaseltsi eestvedamisel rajatud valgustus ja asfalttee läksid kokku maksma ca 130 000 eurot. Foto: Marko Tooming

LED-i mustad augud

Kui tee-ehitustööd valmisid tähtaegselt, siis tänavalgustusega läks kauem. Tähtajaks oli märgitud 31. juuli, kuid põlema hakkasid lambid alles oktoobri keskel.

Järgmisesse aastasse jääb muru külvamine kaevetöödega rikutud kohtadesse.

Tänavalgustuse puhul tuli külaseltsil valida, kas kasutada valgustitena LED-lampe või tavapäraseid naatriumlampe.

Otsustati viimaste kasuks. Kristjan Lauritsa sõnul oleks LED-lampide kasuks otsustades lisandunud projekti koguhinnale ca 5000 eurot. Kuid see polnud ainus põhjus.

"Testimiseks sai paigaldatud kaks 25W LED-lampi ja kaks tavalist 50W lampi," selgitas ta.

"LED-lampide heledus posti all oli küll parem, kuid valgustusulatus oli märksa kitsam kui tavalampide oma - LEDide puhul jäid kahe posti vahele "mustad augud"."
Ja kolmandaks - ehitaja kinnitusel oleks LED-lampide tarne võinud venida 2014. aasta algusesse.

"Sombune sügis oli aga juba ukse ees," nentis Laurits.

Aeglane kiire internet

Samaaegselt valgustuse ja tee rajamisega viidi maa alla ka fiiberoptiline kaabel, et Maksimaa elanikud saaksid nautida kiiret internetiühendust. Kaablite keevitustööd on aga siiani tegemata.

Lauritsa sõnul vastutab internetiühenduse eest Elion Ettevõtted AS, kelle esindaja lubas, et internet saab majades olema hiljemalt septembri lõpuks. Nagu ikka suurettevõtete puhul, muutuvad lubadused kiiresti ning nüüd on tähtajaks lubatud selle aasta detsembri lõpp.

______________________________________________________________
ERKI KRIKS

MAKSIMAA KÜLASELTS

Külaselts on tegutsenud veidi üle kolme aasta. Kui me seltsi asutasime, siis plaanisime, et liigume kasvõi teosammul, aga peaasi, et oleks mingisugunegi progress ja viie aasta pärast ei oleks me enam samas seisus. Nüüd, kus kolm aastat on läinud, küla valgustatud ja pool küla teedest asfalteeritud, saame öelda, et areng on olnud üllatavalt positiivne. See kõik on tänu külaelanike panusele, headele aktivistidele ja koostööle vallaga.