Tänada tahan mööduva aasta lõpusirgel ka kõiki neid, kes oktoobris valimisjaoskonda väisasid. Aasta oli selline. Valimisaasta. Omamoodi hinnete panemise aasta. Ja kujunes sellest omamoodi usaldushääletus vallavalitsusele. 83% rahva poolt antud mandaatidest toetas otseselt või kaudselt valla viimase nelja aasta juhtimist.

Olen siiralt, kogu vallavalitsuse meeskonna nimel, tänulik selle usalduse ja toetuse eest. Tehes oma igapäevatööd südamega ja tundes igal hommikul Vatsla külast Laagri poole sõites jätkuvat ootusärevust ja tahtmist uusi asju teha, vajab iga inimene ilmselt siiski seda teadmist, kuidas teised neid tegemisi hindavad.

Seekordsed valimised näitasid, et see toetus on tugev. Samas mõistan hästi, et suur toetus omakorda on suur ootus järgmiseks neljaks aastaks. Püssi ei saa põõsasse visata, vaid seda tuleb veel suurema hoolega õlitada. Laskma peab kohati isegi täpsemalt kui varem, sest probleemid, mida peab lahendama, muutuvad kitsamaks ja spetsiifilisemaks.

Lasteaiakohti oleme loonud, aga erivajadustega laste teema vajab edasist harutamist. Koolikohti jagub, aga kooli sisu vajab profülaktilist peenhäälestust. Suured summad euroopa raha on investeeritud vee- ja kanalisatsioonitorustikesse, ometi on jätkuvalt palju piirkondlikke spetsiifilisi probleeme, kasvõi väikeasulates, mille lahendamiseks peame ise raha leidma. Lõpuni arendamata uusasumite temaatika on üks paljude pisikeste küsimuste sasipundar, mis ometi moodustavad kokku ühe suure probleemi. Töid ja tegemisi jagub kamaluga.

Mõistan hästi ka seda, et tugev toetus ei tohi uinutada, sest õigus on sageli ka neil, kellel kriitikanooled taskus. Meie tahtmine võib olla suur, aga iga asi ei ole tulnud välja alati päris nii nagu plaanis. Vigadest õpime. Eelmised neli aastat algasid majandusämbri põhjast. 2010. aasta eelarve oli kõige raskem, mis valla lähiajaloos on tulnud koostada. Tuli otsustada, kas minna otse, vasakule või paremale. Teate isegi - muinasjutus on see koht, kus häid valikuid justkui pole, sest see, mis siltidel kirjas, ei vasta enamasti tõele. Tagantjärele vaadates ei läinudki kõige hullemini. Vaatamata kõigele suutsime kasutada seda aega oluliste investeeringute tegemiseks.

India maailmakuulus filosoof ja guru Osho (Acharya Rajneesh) on oma raamatutes kirjeldanud inimese elutsüklit peale 40. eluaastaid kui suremist (või vähemalt mina temast nii aru sain). Elu kõrghetked on möödas, edasi toimub ainult hääbumine.

Parafraseerides siia kõrvale üht kohalikku tsitaati - „kui see on hääbumine, siis just sellises hääbumises ma tahangi elada". Mul on suur au teid teenida, olles vallavanem oma koduvallas. Iga inimene siin on inspiratsioon, uute asjade algus. Luban ka järgmisel neljal aastal teha oma võimete piires parima selleks, et Saue vald oleks arenev, töökas ja inimesekeskne, sõbralik ja aus ning avatud.

Kaunimad aastad mu elus.