Käsitööpärandi raamat "Käsitöid kodude varalaegas­test. Ohtu küla" sai valmis kü­lapäevaks suve alguses. Koos­tamisse oli kaasatud kogu küla. Vanu käsitöid otsiti ko­dudest, kus on põliseid elanik­ke. Ülejäänud kodusid kaasa­ti esemete ülespildistamisse. Juunis peetud külapäev oli kantud käsitööpärandi ideest: ettekanded külaplatsil küüni all ning hiljem traditsioonili­si käsitöövõtteid tutvustavad meistrikojad erinevates talu­des kutsusid kokku uudista­jaid kaugemaltki.

Augustis sõitsime külarah­va ja naabritega (20 inimest Ohtust ja Keilast) Gotlandi­le - pikkade traditsioonidega käsitöökanti, et inspiratsiooni ammutada. Kogu reisi korral­dasime ise ja nii saime nautida mugavust istuda kodu ukse ees bussile ning külastada naaberriigis just neid paiku, mida hing ihkas.

Aasta teine pool möödus Mardilaadale pääsemise ni­mel tööd tehes. Korraldasime mitu koosolekut, et töötada välja külapoe kaubamärk ning mõtiskleda tootearen­dusest. Kaubamärgi loomise keerulise ülesande sai Krista Lepland disainibüroost LBS. Pääsesime ka Mardilaadale, kus kuulu järgi jäi 70 ettevõtet soovijate rohkuse tõttu ukse taha. Ohtu küla väikeses laa­daboksis osales oma käsitöö­ga üksteist erinevat tegijat.

Aasta jooksul jätkas usi­nat tegevust saviring. Lisaks käidi üheskoos matkamas nii suuskadel, ratastel kui kanuu­dega. Koosolekuid peeti küla­maja projekteerimise teemal. Praeguseks on olemas ehituse põhiprojekt ning sellega kaas­nevad eriosade lahendused.

Alates jõulukuust on Oh­tus taas avatud jõulupood, sel korral Mäe talu verandal. Poes müüakse kohalikku käsitööd ning ehk ka midagi jõululaua­le. Veranda ootab huvilisi 1.-20. detsembrini kolmapäevast pühapäevani kell 15-19. Ko­halesõiduks juhendavad välja pandud teeviidad.

Ohtu küla 2013. aasta tege­misi on toetanud Keila valla­valitsus, Kohaliku Omaalgatu­se Programm, Kultuurkapitali Harjumaa ekspertgrupp, Lää­ne-Harju Koostöökogu ning kultuuripärandi aasta. Täname usalduse ja võimaluse eest!

Järgmisel aastal saab Ohtu külaselts 15-aastaseks, olles üks pikema ajalooga kodani­keühendusi siinkandis. Ohtu küla peamine uue aasta unis­tus on, et jõutaks lähemale külamaja valmimisele. Idee majast ja selle sisuga täitmisest on juba olemas. Külaseltsil on ka maa, millele hoone raja­da. Loodame leida igakülgset mõistmist ja toetust lisaks meie inimeste vabatahtlikule panu­sele selle idee elluviimisel.