Torisse toodi tõugu parandama 1986. aastal. Mart Ruumet on abielus, ta on kolme lapse isa ja vanaisa kahele lapselapsele. Mart Ruumet on töökas, nõudlik enda ja teiste suhtes, toetav ja mõistev, hea huumorimeelega, aktiivne vallakodanik. Marti iseloomustab suur võimekus erinevate ülesannetega toime tulla. Ta on ettevõtjana loonud töökohti juba alates 1994. aastast.

Oma ettevõtmistes on ta väga uuendusmeelne. 2011. aastal konkursi Märka Leaderit raames omistati tema juhitud ettevõttele Matogard OÜ, parima maaettevõtlusprojekti auhind biokomposti tootmise arendamise eest.

Mullasegude tootmisel rakendatakse kaasaegset tehnoloogiat ja teaduspõhist tootearendust. Teenuste pakkujana on ta valla heakorratöödes teinud tänuväärset tööd. Tema eestvedamisel on heakorrastatud meie kodualevik, jõekallas ja kalmistu.

Mart Ruumeti algatusel on saanud elu mitmed valla üritused.

Ta võtab väga aktiivselt osa kohaliku kogukonna elust: osaleb Tori segarahvatantsurühmas, Tori Spordiklubi ja Randivälja külaseltsi töös, on spordivõistluse Tori Põrgu Triatlon algataja ja eestvedaja. Ta on Tori Vallavolikogu liige ning osaleb kultuuri ja spordikomisjoni töös, on olnud ka selle komisjoni esimees.

Mart Ruumet on sponsoreerinud mitmete tublide sportlaste osavõttu rahvusvahelistel võistlustel.

Mart Ruumeti ja tema pere kaasabil ilmus 2006. aastal Mari Andreksoni luulekogu „Vanaema õuelt". Aastal 2010 abistati Anne Rätsepa ja Anneli Lauri raamatu "Tori kihelkonna rahvarõivas" väljaandmist.

Ta oli eestvedajaks 2006. aastal Eesti esimese karskusselti „Täht" mälestuskivi paigaldamisel Randiväljale, Tori pastoraadiparki. Ta on abiks olnud Tori õpilasmaleva töö organiseerimisel.

Mart Ruumet oli Tori Põhikooli lastevanemate hoolekogu esimees aastatel 2000-2008. Hoolekogu tööd juhtides juhindus ta Sokratese tsitaadist „Kasvamine on raske tegevus ja selle tingimuste parandamine on iga inimese kohustus, sest pole midagi tähtsamat, kui enda ja oma lähedaste haridus".

Paljud hoolekogu algatused on saanud traditsiooniks. Mart Ruumeti initsiatiivikus hoolekogus on loonud tänaseni kestva hoolekogu aktiivse ja kaasava tööstiili. Mida hoolekogu sel perioodil kooli õppe-ja kasvatustöö paremate tingimuste loomiseks tegi?

• peatähelepanu osutati kooliümbruse heakorrale - peale nn uue majaosa valmimist kujundati Mardi eestvõttel lastevanemate hoogtööpäevakutel muruplatsid ja külvati muru, rajati kõnniteed, korrastati ja kujundati koolipark, rajati lipuväljak. Igal aastal hoogtööpäeval võeti ette järgmine samm- raiuti koolimaja tagune võsast puhtaks ja avati vaated voolavale jõele, rajati jooksu- ja terviserada, 2006. a rajati õueklass. Julgen öelda, et Mart on õpetanud riisuma, muru külvama ja puid istutama terve põlvkonnajagu torilasi, kes hoogtööpäevakutsest aktiivselt osa võtsid ja Mardi pedagoogilisel juhendamisel asja õppisid.

• Hoolekogu esimehe eestvõttel istutas iga klass endale puu. Seda traditsiooni jätkatakse ning kuigi Mart Ruumeti lapsed on juba täiskasvanud ja vanemana ei ole ta kooliga seotud, ei ütle ta tänagi ära abist puuliikide valikul ja istutamisel.

• Mart Ruumet oli initsiaatoriks kooli õpilasomavalitsuse loomisel.

• Mart Ruumeti initsiatiivil rajati kooli juurde suusarajad ja tema eestvõttel ja tehnikaga on kuni tänaseni suusaradu sisse aetud ja hooldatud.

• Terves kehas terve vaim! Alustati perespordipäeva Virula Cap korraldamisega. Igal sügisel toimusid kergejõustikuvõistlused ja lõbusad teatevõistlused koolimaja ümbruses, kuid aastate jooksul peeti võistlus ka Tootsi ujulas ja vastavatud võimlas. Ka see traditsioon elab täna edasi uues kuues, mälumängusarjana.

• Peale kolme esimest tegutsemisaastat jõuti hoolekogus järeldusele, et paremate tingimuste loomiseks on tarvis juurde materiaalseid vahendeid. Hoolekogul puudub nende hankimiseks juriidiline alus. Nii loodigi 22.05.2003 Tori Kooli Sihtasutus.

• 2003. aastal toetati vana õppehoone põrandate remonti, toetati kodundusklassi väljaehitamist

• Kooli 130. juubeliks telliti kooli logoga särgid. Sellele eelnevalt korraldati särgi kujundamise konkurss.

• 2005. a Tori Kihelkonnakooli mälestuskivi (skulptor Rait Pärg) paigaldamine, raha leidmiseks projekti kirjutamine, praktilised heakorratööd kooli pargis ning kivi avamise korraldamine.

• 2007. aastal kooli ette mänguväljaku rajamine. PRIA projekti kirjutamine ja omaosaluseks annetuste kogumine - raha laekus 19 927 krooni ja 2 eurot (28 eraannetajat ja heategevuspidu 28.09.2008 Tori rahvamajas). Mänguväljak avati pidulikult 02.09.2008. a ja on tänaseks üle 5 aasta aktiivselt töös olnud.

Mart Ruumet oskab väga veenvalt ja initsialtiivikalt elujõulisi tegevusi käivitada, nii et kui ta isegi ise kõrvale astub, tekib kaaslastel tunne, et asi on väärt jätkamist!

Mart Ruumet on hea koostööpartner, ta on oma töö ja tegevusega oluliselt kaasa aidanud valla arengule ja vallarahva heaolule.

Tori valla Vapimärk antakse Mart Ruumetile üle Tori valla aastapäeva üritusel 20. detsembril Tori rahvamajas.