Käes on aeg, mil ajaloolised eelised teiste piirkondade ees kaovad, kui me ise ei püüa ennast esile tõsta millegi erilisega, mida ainult siin, Mulgimaal leidub. Kõige suurem väärtus on Mulgimaal elavad inimesed ja just nende heaolu ning rahulolu tõus on kindlasti tulevikule mõeldes ühed olulisemad edasiviivad jõud.

Aasta lõpul toimusid lähestikku mitu olulist tulevikku suunatud seminari, kus arutati Mulgimaa, Viljandimaa ja Võrtsjärve piirkonna arengut. Ühiselt leiti, et kõige olulisemad on meie inimesed ja nende panus kohaliku elu arengusse. Muretsemine ja kurtmine meie elu siin kandis paremaks ei muuda ja vaid ühiselt plaanides ja ideid genereerides suudame seada originaalseid eesmärke tulevikuks ning neid ka ühiselt ellu viia.

Töökohad määravad ära inimeste elukohad ja selle, kas inimesed jäävad Mulgimaale või lahkuvad siit. Väga oluline on muuta meie inimeste mõtteviisi positiivsemaks ja ettevõtlikumaks, sest just inimesed, kes suudavad pakkuda endale ja teistele töökohti, viivad meie piirkonna majandust edasi. Oluline on toetada väikseid ettevõtteid, sest kunagi ei tea, millisest algatusest kasvab välja suur ja kõrgepalgalisi töökohti võimaldav firma. Samas ei pea ka iga ettevõte suureks arenema - oluline on selles töötavate inimeste rahulolu.

Tarvastu vald kuulub uuest aastast mitmesse Euroopa toetusfondidega toetatavasse piirkonda. Võrtsjärve poolt Võrtsjärve kalanduspiirkonda ja teiselt poolt Mulgimaa arenduskotta. Usun, et kui meie ettevõtjad ja MTÜd koos kohaliku kogukonnaga suudavad koostööd teha nii mulkide kui kaluritega, siis võidab sellest kogu piirkond. Kõik ideed kohaliku elu arendamiseks on teretulnud ja kui vähegi võimalik, on vald valmis aktiivseid pealehakkajaid aitama.

Meie vald võiks olla silmapaistev paljudes ettevõtmistes: mahetoodete tootmises ja pakendamises, jahi- ja seminariturismi arendamises, mulgi angerjarestorani pidamises, mulgi taluturismi arendamises, laste ja täiskasvanute rahvariiete valmistamises, mulgi õlle tootmises ja restorani pidamises jne. Jääb vaid oodata julgeid ja ettevõtlikke ettevõtlusega alustajaid. Jõulud on hea aeg mõelda möödunud aastale ja ees ootavale uuele aastale.

Rahulikku jõuluaega ja lennukaid mõtteid uuel aastal!