Vaadates inimesi oma igapäevaseid toimetamisi tegemas tõded olukorda, mida aastaid tagasi sellisel kujul ei olnud. Inimesed on murelikud ja väsinumad. Oma eluga hakkama saamine on muutunud tõsiseks katsumuseks. Inimesed püüavad vaatamata napile rahalistele võimalustele korraldada oma elu mõistlikult , kuid jõuavad ikkagi vahel raskesse seisu. Tervis võib olla probleemiks, tööd napib ning sõltuvus igakuisest sissetulekust muutub ülioluliseks. Paljud Eestis on loobunud võitlemast. Inimesed väsivad lootmast ja uskumast parema elu võimalikkusesse, olgugi, et meedia räägib väga headest riigi näitajatest. Igapäevaelus ei ole seda näha. Sellises olukorras muutub riigi ja valla roll järjest tähtsamaks ja eriti siis, kui inimesel ei ole tööd või tervis veab alt. Riik ja vald peab aitama neid, kes ei suuda igapäevaselt hakkama saada, aga ka kõik tööl käivad inimesed ootavad teenuseid, mis võimaldaks neil rahulikult töötada. Kõik me tunneme headmeelt kui koolid, lasteaiad töötavad, bussid sõidavad, prügi on veetud, arstiabi on lähedal, lehed-kirjad saame kätte jne.

Olles mõned nädalad tööl, võin öelda, et meeskond, kellega mul tuleb töötada, on hakkamist täis. Minu isikust maalitud hirmu ja õuduspildid vallavanemaks saamisel polegi tõeks osutunud. Meeskond on üle ootuste hea ja tundub, et minu tööstiil sobib ka neile, sest see ei ole rangelt käsuliinilik ning annab eneseteostuseks võimalusi. Eesmärgiks ei ole vallavalitsuses ja allasutustes töötavaid inimeste väljavahetamine iga mõne või kuuekuulise perioodi jooksul - nagu seda tehti varem. Kogu aeg tuli inimestel kohanemise ja sisseelamisele kulutada palju aega.

Praeguseks oleme suutnud kõikide projektidega jätkata ja rahataotlused on esitatud.

Väga mõtlikuks tegi ETV Maahommiku saade. Nägime, millistes tingimustes tuleb meie valda elamaasunud perel hakkama saada. Paratamatult kerkib küsimus, kas nii on õige ja kas nii üldse tohib. Kindlasti tahan kõigi uute peredega kohtuda, et mõista nende eesmärke ning lootusi.

Tõsine väljakutse on vallale praeguse sotsiaalkeskuse olukord ning sealsed töötingimused. Kuidas me suudame lahendada hooldekodu ehitamise või uuendamise, on vara veel öelda. Kuna häid lahendusi lauale panna ei ole, on iga sellealane idee teretulnud.

Vaikselt oleme hakanud uutele tegemistele mõtlema ning selleks ka ettevalmistusi tegema. Eesmärgiks on sujuv edasiminemine ning kõige hädapärasemad tegevused lõpetada. Murekohaks on kooli arvutid, mis on jäänud ajale jalgu ning nõuavad uuendamist

ja suuri rahalisi väljaminekuid.

Sügis on sellel aastal olnud heatahtlik, lasknud põllumeestel oma viimasedki tööd lõpetada ning kõigil on kergem hakkama saada ilma paksu lumeta ja käreda külmata.

Aasta hakkab lõppema ja kõik me asume väikestviisi kokkuvõtteid tegema. Ikka meenutame aasta jooksul tehtut ning anname hinnangu sellele läbi enda. Seda tehes avastame, et kui tihti me oleme endale lubanud ei tea mitmendat korda ühte ja teist asja toimetada uuel aastal uut moodi. Aasta lõpus peame sageli tõdema, et mõnigi lubadus on jäänud lubaduseks ja endast olenemata on palju asju läinud teisiti. Olgu uus aasta ka selles osas õnnelikum!

Rõõmustan koos Teiega, kui Teil ja Teie lastel ning lähedastel läheb hästi ja nad kõik on terved. Osake rõõmustada ka naabrite kordaminekute üle ja nautige jõuluaega. Olgu tuba soe ja ärgu olgu majas riidu. Me ju kõik soovime, et oleksime kellegi jaoks olemas, oleksime hoitud ja armastatud.

Soovin Teile kauneid jõule, tervist ja hingerahu.