Kuna Jõekalda tee puhul on tegemist riigiteega, oleme pöördunud Maanteeameti poole nii Jõekalda tee enda ohutuks muutmise kui ka kergliiklustee rajamise ettepanekutega. Sel aastal maanteeamet remontis teekatte ning järgmisel aastal on lubanud rekonstrueerida Jõekalda bussipeatuse ja sealse Jõekalda tee kurvi. Paraku kergliiklustee rajamiseks puuduvat ka neil vahendid.

Jõekalda tee kergliiklustee detailplaneeringu eskiis Valtri bussipeatusest kuni Oru tänava ristmikuni on valmis. Detailplaneeringu vastuvõtmine ja avalikustamine saab toimuda siis, kui on saadud kõikide trassivaldajate kooskõlastused, sh Maanteeameti oma. Sellega praegu tegeleme. Teine küsimus on selles, et Jõekalda tee äärsed kinnistud ulatuvad peaaegu maantee servani välja, mis tähendab, et kõnnitee koos tänavavalgustusega saab kulgeda ainult läbi eramaade. Kõikide nende kinnistuomanikega tuleb kõnnitee kulgemise tingimuste osas jõuda kokkuleppele. Loodame kinnistuomanike mõistvale suhtumisele, sest kõnnitee on ju kõigi huvides.

Praeguse plaani kohaselt loodame jõuda planeeringu avalikustamiseni 2014. aasta I kvartalis. Kui planeeringusse vaidlusi ja vastuväiteid üles ei jää, saab volikogu selle kehtestada ja see võetakse aluseks ehitusprojekti koostamisel.

Valla arengukavas oli Jõekalda tee äärde kergliiklustee ehitamisega kavandatud alustada aastatel 2012-2014, mille jooksul plaanisime rajada kergliiklustee aluspõhja 50% ulatuses ja jätkata siis 2015. aastal tee rajamist Silla Tehnokülani.

Eelneva koostöö tulemusena on valla vahenditega rajatud riigiteede äärde kergliiklustee põhjad ja maanteeameti vahenditega pandud asfaltkate ning peale seda on vald rajanud ka valgustuse.

Kuna riigieelarves omavalitsustele teede korrashoiuks ettenähtud vahendid on eelnevatel aastatel olnud ebapiisavad ja ka Paikuse valla enda tulubaas ei ole jõudnud peale majanduslangust saavutada 2008. aasta tasetki, on Jõekalda kergliiklustee rajamine lükkunud edasi. Kahjuks vähenevad riigipoolsed eraldused 2014. aastal veelgi.

Täpsema vastuse kergliiklustee rajamise kohta saab anda pärast 2014. aasta vallaeelarve vastuvõtmist.