Paraku on endiselt väga paljud ehitised ehitisregistris kirjas vaid küla täpsusega või valede mõõtmetega. Et ära hoida hilisemaid sekeldusi kinnistu müümisel või ka pärandusel, palume kõigil maaomanikel kontrollida oma kinnistutel paiknevate ehitiste õigete andmete olemasolu ehitisregistris.

Ehitisregister on kõigile avatud aadressil www.ehr.ee. Kui klõpsate seal „otsi ehitis", valite otsingu tingimuseks „katastritunnuse otsing" ja sisestate oma kinnistu katastri numbri, siis näetegi oma kinnistul seaduslikult asetsevate ehitiste nime kirja. Avanenud tabeli viimases lahtris on kirjas ehitisalune pind. Kui soovite näha rohkem andmeid, siis klõpsake ehitisregistri koodile ning avaneb täiendav informatsioon ehitise kohta.

Mis aga teha siis, kui ehitisregistri andmed ei ühti teie kinnistul olevate ehitiste arvu või nende mõõtmetega, äkki ei ole teil võimalik kasutada internetti või meie seletus ehitisregistri kohta on liiga keeruline? Siis kindlasti võtke ühendust meie ehitusnõunikuga tel 605 4883. Tema abiga leiavad kõik seaduslikult ehitatud hooned ehitisregistris oma õige koha.

Üleskutse kehtib ka neile, kes teadmatusest või mõnel muul põhjusel on ehitanud uut abihoonet või laiendanud elamut ilma ehitusloata. Tulge palun meie ehitusnõuniku vastuvõtule. Võtke kaasa kõik olemasolevad joonised ning proovime leida lahenduse nende ehitisregistrisse kandmiseks.

Nende omanike vastu, kes omad asjad enne kevade algust korda ajavad või vähemalt on sellega alustanud, püüame olla mõistvad ja leebed. Aga kes pärast seda niiöelda vahele jäävad, siis neile me enam armu ei anna. Ehitusseaduse kohaselt on ebaseadusliku ehitamise või kasutamise puhul füüsilisel isikul trahv kuni 1200 eurot ja juriidilisel isikul kuni 32 000 eurot.

Teadmiseks neile, kes alles planeerivad midagi oma kinnistule ehitada. Igasugune ehitustegevus nõuab ühel või teisel moel vallaga kooskõlastamist. Väikeehitis, ehitisaluse pinnaga alla 20 m2, vajab väikeehitise teatist (blankett www.ehr.ee).

Kui olete selle meile esitanud ja pole teatisele 10 päeva jooksul vastust saanud, võitegi ehitama asuda. Peale ehitise valmimist esitate ehitise teatise koos ehitise oluliste tehniliste and metega (samuti www.ehr.ee), mille alusel kanname ehitise ehitisregistrisse.

Suuremate ehitiste puhul tuleb taotleda kirjalikku nõusolekut või ehitusluba. Seda juba siis vastavalt detailplaneeringule või selle puudumisel projekteerimistingimustele.

Natuke teavet ka kasutusloa taotlemisest. Vastavalt kehtivale seadusele võib hoonet kasutada vaid kasutusloa olemasolul. Kindlasti on see oluline ka maja müümisel. Kasutusloa taotlemiseks tuleb esitada vallale kasutusloa taotlus. Me edastame Teie taotluse Päästeametile ning kui neil pretensioone ei ole, tuleme vaatame ise ka maja üle. Täpsem info on ka kodulehel ehitus ja planeerimis küsimuste all teemana „Üksikelamu kasutusloa taotlemine". Kuid küsimuste tekkimisel võtke meiega kindlasti ühendust.

Loodame, et saame koos ehitisregistri korda ning ebaseaduslikest ehitistest lahti.