Dankverti sõnul selgus oktoobris toimunud Eesti piimatööstuste inspekteerimisel ka see, et Tere tööstusse tuli toorpiim Lätist ilma selliste dokumentideta, mis oleksid sisaldanud ohutust tõendavate laboriuuringute tulemusi. Inspektoritele ei esitatud dokumente, mis kinnitaksid, et viimase aasta jooksul on toorpiimale tehtud täiemahulisi uuringuid.

"Oleme esialgse raporti saatnud Eesti kolleegidele ja ootame nüüd neilt reaktsiooni," ütles Dankvert.

VTA aimas ohtu ette

Eesti veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli sõnul saabus 66leheküljeline raporti mustand 26. detsembri hilisõhtul. "Asume dokumenti läbi töötama," sõnas Pärtel Maalehele. "Nad eeldavad Vene nõuetele mittevastavuste kõrvaldamist ning meiepoolset kinnitust selle kohta."

Vene kontrollid uurisid Eesti piimatööstuste olukorda oktoobris. Kahe nädala jooksul inspekteerisid nad seitset piimatööstust ja kaheksat kalatööstust.

"Piimakombinaatidest on vaatluse all kõik suuremad, lisaks teatasid nad, et soovivad näha ka mõnd farmi. Kontrollitakse piima tootmise ja töötlemise alast seadusandlust, proovivõtmise nõudeid ja kordi, hügieeni- ja kvaliteedinõudeid jms," kommenteeris Pärtel Maalehele toona.

"Ei tahaks välja pakkuda väga musta stsenaariumi ega olla ka põhjendamatult optimistlik. Siiski on teiste Euroopa Liidu riikide kogemused, keda on kontrollitud, pigem negatiivset laadi," aimas ta juba siis ohtu.

Õnneks on maailmaturg soodne

Venemaale juustu eksportiva Saaremaa Piimatööstuse juht Andi Saagpakk ütles Ärilehele, et kui piirang jõustub, puudutab see kindlasti oluliselt ka Saaremaa Piimatööstust.

Viimase aastaga on piimahinnad maailmas tõusnud 20-30 protsenti. Soodsat turuseisu kinnitas ka kolmandiku toodangust Venemaale eksportiva E-Piima juhatuse esimees ja Eesti Piimaliidu juht Jaanus Murakas. "Need kaubavood, mis Venemaale minemata jäävad, saab suunata teistele turgudele," loodab Murakas.

Venemaa on riiki sisse ostetavatele piimatoodetele kehtestanud reeglid, mis on mõnede näitajate poolest karmimad kui Euroopa omad. Sarnaselt Eestiga on Venemaa viimastel aastatel käitunud nii Valgevene (2009), Hollandi, Saksamaa kui viimati mullu oktoobris Leedu piimatoodetega.
Kui oktoobris sai sakutada Leedu, siis nüüd on Leedu ekspordikeelust pääsemas. 24. detsembril teatas vene tarbijate huve esindava organisatsiooni Rospotrebnadzori juht Anna Popova, et Leedu ettevõtted reageerisid pretensioonidele kiirelt ning on paranduste tegemise võtnud oma südameasjaks. Ta lisas, et dokumente, mis tooteid taas turule lubaksid valmistatakse ette.

Venemaa pani Leedu piimatoodetele impordikeelu peale 7. oktoobril. Ette heideti küsitavusi kvaliteedis.

KOMMENTAAR
Eesti Piimaliidu tegevjuht Tiina Saron:

Väga suuri probleeme selle keelu tõttu praegu ette näha pole. Meie ettevõtjad on alati arvestanud võimalusega, et ühel hetkel võib impordikeeld Venemaal jõustuda. 

Oleme kursis oma kolleegide tegemistega ELis ja tänane otsus Eesti kohta pole nii suur üllatus. Ettevõtjad on selle võimalusega kindlasti arvestanud ja varuvariandid välja töötanud. Loodame, et koostöös põllumajandusministeeriumi ja veterinaar- ning toiduametiga leiame lahendused, kui oleme raportiga täpsemalt tutvunud.

Piimatoodete eksport moodustas 2013. aasta jaanuarist septembrini 17,6protsenti kogu põllumajandussaaduste ekspordist. Eksport ELi riikidesse moodustas 75 ja kolmandatesse maadesse 25 protsenti. Venemaa osa kogu piimaekspordist oli 23,6 protsenti.

Piimatööstused, kes said Venemaale müügikeelu:
• E-Piim Põltsamaa meierei
• E-Piim Järva-Jaani meierei
• AS Saaremaa Piimatööstus
• Estover Piimatööstuse Tartumaa tehas
• Tere AS

Piimatööstused, kes võivad müüki Venemaale jätkata
• Valio AS
• Estover Piimatööstus OÜ